poniedziałek, 25 marca 2024

Chleb pszenny z pestkami dyni

   Jeśli są osoby, które wolą zamiast ciasta upiec chleb  to polecam ten dość prosty przepis. Może być lepszy niż niejeden placek...

Chleb wyrabiałam robotem planetarnym.


Składniki :

  • 20 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej- u mnie typ 750
  • ok.200 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 garście pestek dyni wpierw namoczonych w wodzie


Przygotowanie:
  1. Drożdże rozmieszać w ok. 50 ml letniej wody z łyżeczką cukru, poczekać aż "ruszą"
  2. Do miski wsypałam mąkę, sól, wlałam mleko- wyrabiałam na najwolniejszych obrotach ok. 15 min.
  3. W momencie gdy drożdże podwoiły objętość wlałam je do miski z mąką- wyrabiałam dalej na szybszych obrotach
  4. Dodałam wodę, ale trochę mniej niż 200 ml, wszystko zależy od mąki
  5. Wsypałam osączoną dynię- wymieszałam robotem
  6. Pozostawiłam po wyrobieniu do wyrośnięcia w misce na ok. 1 godz.
  7. Przełożyłam do nasmarowanej szklanej foremki o średnicy 20 cm i ponownie odczekałam, aż chleb ponownie podrósł
  8. Nagrzałam piekarnik do temp. 220*C wstawiłam chleb i przykryłam pokrywką, piekłam pod przykryciem ok. 30 min. 
  9. Dopiekłam po zdjęciu pokrywki do momentu, aż chleb się zarumienił (ok.30 min.) w temp. 200*C

Moje uwagi:
-chleb był naprawdę smaczny, ale następnym razem spróbuje upiec z połową drożdży, a dodam ciut zakwasu żytniego suszonego
- zmienię dynię na słonecznik, choć dynia była smaczna, ale poszukam nowego smaku :), dodam łyżkę lub dwie oleju
-naczynie żaroodporne smarowałam smalcem, chleb wtedy dobrze wychodzi z foremki
-foremkę postawiłam na kamieniu do pieczenia pizzy



4 komentarze:

  1. Jej, nie jadłam jeszcze takiego chleba. Ależ on musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko, Urszulko, popisowo Ci wyszedł! ja ostatnio ciągle piekę domowe chleby (bo córka przyjechała ze Słowenii, tam chleb jest inny), ale żaden nie wyszedł mi tak ładnie. Już zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrósł i upiekł sie idealnie, ale jeszcze będę modyfikować przepis. Chodzi mi głównie o ilość drożdży, będę też mieszać mąki, zobaczymy co wyjdzie :)
      Pozdrawiam świątecznie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...