środa, 22 maja 2024

Boczek gotowany w zalewie

 Coraz trudniej o dobre wędliny. 

Dlatego ugotowałam boczek wg przepisu który już tu wykorzystałam, ale z innym kawałkiem dobrego mięsa.

Warto wracać do wypróbowanych przepisów...

Składniki :

  • ok. 1 kg surowego boczku
  • 1 l. wody
  • ciut mniej niż 1/3 szklanki soli
  • płaska łyżka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 liście laurowe
  • 4 duże ząbki czosnku - pokrojone


Przygotowanie:
  1. Do garnka wlewamy litr zimnej wody, dodajemy wszystkie przyprawy ( prócz mięsa) i zagotowujemy 
  2. Gorącą zalewę studzimy i do zimnej wkładamy mięso
  3. Od momentu zagotowania wody z mięsem powinno upłynąć nie więcej jak 5 min.
  4. Po tym czasie gaz wyłączamy , mięso pozostawiamy w wodzie do dnia następnego 
  5. Po ok. 12 godz. mięso z zalewą ponownie zagotowujemy i po ok. 7-8 min garnek zestawiamy z gazu, nie wyjmując mięsa
  6. Gdy woda wystygnie mięso wyjmujemy z zalewy, lekko osuszamy i chowamy na minimum godzinę do lodówki
  7. Po tym czasie powinno nadawać się do konsumpcji.

                                                  Smacznego

1 komentarz:

  1. Masz rację, ja też już od dawna sama gotuję lub piekę boczek (na szczęście jest w miasteczku mała masarnia, gdzie mają wyroby z "normalnych" świń od chłopa :-D)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...