sobota, 22 czerwca 2024

Pieczeń z czosnkiem i ciecierzycą

 


Składniki :
  • ok 500 g gotowanego mięsa z rosołu ( u mnie kura, wątróbki drobiowe, kaczka)
  • 4 jajka
  • 250 g ciecierzycy ze słoiczka
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego, majeranek, mielona papryka słodka


Przygotowanie:
  1. Ostudzone mięso i wątróbki zmielić, również zmielić osączoną ciecierzycę
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
  3. Jajka ubić na puszystą masę
  4. Do miski z mięsem, ciecierzycą wlać jajka
  5. Dodać przyprawy wg swojego smaku, wymieszać
  6. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej dokładnie smalcem
  7. Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 *C
Moje uwagi:
  • dodałam kilka łyżek rosołu, bo masa na pieczeń wg mnie była za sucha (można dodać wody )
Foremka 25 x 10 cm

5 komentarzy:

  1. Ależ cudowności! To musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie wariacje są super, bo można wykorzystać różne składniki:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wątróbkę w każdej postaci :-) I pasztety też!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj jeszcze czerwcowo
    Wątróbkę i czosnek uwielbiam. Ciecierzycy dawno nie jadłam...
    Pozdrawiam końcówką półrocza

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...