Składniki :
- ok 500 g gotowanego mięsa z rosołu ( u mnie kura, wątróbki drobiowe, kaczka)
- 4 jajka
- 250 g ciecierzycy ze słoiczka
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, łyżeczka sosu sojowego, majeranek, mielona papryka słodka
Przygotowanie:
- Ostudzone mięso i wątróbki zmielić, również zmielić osączoną ciecierzycę
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
- Jajka ubić na puszystą masę
- Do miski z mięsem, ciecierzycą wlać jajka
- Dodać przyprawy wg swojego smaku, wymieszać
- Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej dokładnie smalcem
- Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 *C
- dodałam kilka łyżek rosołu, bo masa na pieczeń wg mnie była za sucha (można dodać wody )
Foremka 25 x 10 cm
Ależ cudowności! To musi być pycha!
OdpowiedzUsuńTakie wariacje są super, bo można wykorzystać różne składniki:-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńLubię wątróbkę w każdej postaci :-) I pasztety też!
OdpowiedzUsuńWitaj jeszcze czerwcowo
OdpowiedzUsuńWątróbkę i czosnek uwielbiam. Ciecierzycy dawno nie jadłam...
Pozdrawiam końcówką półrocza