poniedziałek, 14 października 2024

Dżem jabłkowo-gruszkowy

 


Składniki :

  • jabłka
  • gruszki
  • kawałek dyni
  • dżemix 3:1

Przygotowanie:

  1. Obrane jabłka i gruszki oraz kawałek dyni obrać i rozdrobnić ( całość to 1 kg ) 
  2. Wsypać je do garnka i krótko zagotować by owoce lekko zmiękły
  3. Do gorącej masy wsypać proszek dżemixu, wymieszać, wsypać cukier, krótko jak w przepisie zagotować
  4. Przełożyć do czystych słoiczków, zakręcić dekielkami i przykryć kocem do wystygnięcia.

3 komentarze:

  1. Musi być pyszne, u mnie w okolicy to pomór gruszek ,wszystko jakaś rdzawica czy inna choroba zniszczyła ten pyszny owoc.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w centralnej Polsce urodzaj gruszek nadzwyczajny :)
      pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Najgorsze to obieranie... Jaka szkoda, że moja NSR już wybyła z domku :-D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...