poniedziałek, 9 grudnia 2024

Makowiec z kremem


Składniki na ciasto :

  • 20 dag mielonego maku- u mnie gotowy z torebki
  • 6 jaj
  • pół szklanki bułki tartej lub kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny


Składniki na krem:
  1. 1 szklanka mleka
  2. 10 dag masła 
  3. 1 jajko 
  4. 4 łyżki mąki 
  5. 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie ciasta:
  1. Zmielony mak namoczyć we wrzątku, przelać przez sito
  2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, białka odłożyć
  3. Dosypać mannę lub bułkę-ucierać, dodać proszek do pieczenia
  4. Ubić białka na pianę i dodać ostrożnie do całości- wymieszać
  5. Piec w temp. 180*C, do suchego patyczka
Przygotowanie kremu:
  1. W mleku rozmieszać mąkę, zagotować na budyń, wcześniej dodać cukier
  2. Po przestudzeniu dodać masło, utrzeć na jednolitą masę
  3. Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem
  4. Można polać rozpuszczoną czekoladą.
  5. Piekłam w okrągłej foremce o średnicy 22 cm
Moje uwagi:
Do makowca dodaje się najczęściej esencje rumową, migdałową, no albo kto co lubi, ja rezygnuje świadomie z tych dodatków, dlatego o nich nie wspominam.
Każdy sobie doda co uważa za smaczne dla niego :)
To samo dotyczy smaku kremu.

1 komentarz:

  1. Apetyczny makowiec. Uwielbiam wszystkie makowe ciasta. Pozdrawiam serdecznie 🌲🌲🌲🌲

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...