- 20 dag mielonego maku- u mnie gotowy z torebki
- 6 jaj
- pół szklanki bułki tartej lub kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soku z cytryny
Składniki na krem:
- 1 szklanka mleka
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie ciasta:
- Zmielony mak namoczyć we wrzątku, przelać przez sito
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, białka odłożyć
- Dosypać mannę lub bułkę-ucierać, dodać proszek do pieczenia
- Ubić białka na pianę i dodać ostrożnie do całości- wymieszać
- Piec w temp. 180*C, do suchego patyczka
Przygotowanie kremu:
- W mleku rozmieszać mąkę, zagotować na budyń, wcześniej dodać cukier
- Po przestudzeniu dodać masło, utrzeć na jednolitą masę
- Ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem
- Można polać rozpuszczoną czekoladą.
- Piekłam w okrągłej foremce o średnicy 22 cm
Moje uwagi:
Do makowca dodaje się najczęściej esencje rumową, migdałową, no albo kto co lubi, ja rezygnuje świadomie z tych dodatków, dlatego o nich nie wspominam.
Każdy sobie doda co uważa za smaczne dla niego :)
To samo dotyczy smaku kremu.
Apetyczny makowiec. Uwielbiam wszystkie makowe ciasta. Pozdrawiam serdecznie 🌲🌲🌲🌲
OdpowiedzUsuń