wtorek, 17 grudnia 2024

Pieczeń z mięsa z rosołu

 


Składniki :

  • wołowina
  • mięso  z indyka
  • golonka wieprzowa
  • mięso z gęsi
  • kilka żołądków indyczych
  • ok.500 g zmielonego, surowego mięsa od szynki
  • 3  duże jajka
  • płatki owsiane
  • mąka z siemienia lnianego
  • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra, pieprz ziołowy, majeranek
  • kilka przeciśniętych ząbków czosnku, jeśli lubimy

Przygotowanie:
  1. Ugotowane mięso z rosołu zmielić, można również przemielić ugotowaną marchewkę, dodać surowe mięso- wyrobić
  2. Jajka roztrzepać i dodać do  niej mąkę i płatki owsiane, by się rozpulchniły
  3. Dodać do masy mięsnej, przyprawić wg smaku w/w przyprawami
  4. Piekłam w okrągłej foremce przez ok. 1 godzinę.
Moje uwagi:
  • im bardziej różnorodne mięsa tym pieczeń wg mnie smaczniejsza
  • każdy doprawi również wg własnego smaku ulubionymi przyprawami, możliwości jest wiele :) można dodać tez np. suszone śliwki ( również zmielone)
  • jeśli masa mięsna byłaby za sucha to dodać kilka łyżek rosołu
  • u mnie to już kolejna odsłona z wykorzystaniem mięsa rosołowego


3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na mięso z rosołu. Ja najczęściej robię a La potrawkę. Pozdrawiam Uleńko przedświątecznie 🎄🎄🎄🎄🎄🎄

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas przeważnie mięso z rosołu jest zjadane przez biesiadników "na pniu". No chyba, ze potrzebuję na pierogi. Ale taką pieczeń każdy zjadłby z ochotą :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie podobnego przepisu szukałam
    Pozdrawiam serdecznie końcówką jesieni

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...