Składniki :
- wołowina
- mięso z indyka
- golonka wieprzowa
- mięso z gęsi
- kilka żołądków indyczych
- ok.500 g zmielonego, surowego mięsa od szynki
- 3 duże jajka
- płatki owsiane
- mąka z siemienia lnianego
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra, pieprz ziołowy, majeranek
- kilka przeciśniętych ząbków czosnku, jeśli lubimy
Przygotowanie:
- Ugotowane mięso z rosołu zmielić, można również przemielić ugotowaną marchewkę, dodać surowe mięso- wyrobić
- Jajka roztrzepać i dodać do niej mąkę i płatki owsiane, by się rozpulchniły
- Dodać do masy mięsnej, przyprawić wg smaku w/w przyprawami
- Piekłam w okrągłej foremce przez ok. 1 godzinę.
Moje uwagi:
- im bardziej różnorodne mięsa tym pieczeń wg mnie smaczniejsza
- każdy doprawi również wg własnego smaku ulubionymi przyprawami, możliwości jest wiele :) można dodać tez np. suszone śliwki ( również zmielone)
- jeśli masa mięsna byłaby za sucha to dodać kilka łyżek rosołu
- u mnie to już kolejna odsłona z wykorzystaniem mięsa rosołowego
Świetny pomysł na mięso z rosołu. Ja najczęściej robię a La potrawkę. Pozdrawiam Uleńko przedświątecznie 🎄🎄🎄🎄🎄🎄
OdpowiedzUsuńU nas przeważnie mięso z rosołu jest zjadane przez biesiadników "na pniu". No chyba, ze potrzebuję na pierogi. Ale taką pieczeń każdy zjadłby z ochotą :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie podobnego przepisu szukałam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie końcówką jesieni