Składniki :
- wołowina
 - mięso z indyka
 - golonka wieprzowa
 - mięso z gęsi
 - kilka żołądków indyczych
 - ok.500 g zmielonego, surowego mięsa od szynki
 - 3 duże jajka
 - płatki owsiane
 - mąka z siemienia lnianego
 - sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, papryka mielona ostra, pieprz ziołowy, majeranek
 - kilka przeciśniętych ząbków czosnku, jeśli lubimy
 
Przygotowanie:
- Ugotowane mięso z rosołu zmielić, można również przemielić ugotowaną marchewkę, dodać surowe mięso- wyrobić
 - Jajka roztrzepać i dodać do niej mąkę i płatki owsiane, by się rozpulchniły
 - Dodać do masy mięsnej, przyprawić wg smaku w/w przyprawami
 - Piekłam w okrągłej foremce przez ok. 1 godzinę.
 
Moje uwagi:
- im bardziej różnorodne mięsa tym pieczeń wg mnie smaczniejsza
 - każdy doprawi również wg własnego smaku ulubionymi przyprawami, możliwości jest wiele :) można dodać tez np. suszone śliwki ( również zmielone)
 - jeśli masa mięsna byłaby za sucha to dodać kilka łyżek rosołu
 - u mnie to już kolejna odsłona z wykorzystaniem mięsa rosołowego
 
Świetny pomysł na mięso z rosołu. Ja najczęściej robię a La potrawkę. Pozdrawiam Uleńko przedświątecznie 🎄🎄🎄🎄🎄🎄
OdpowiedzUsuńU nas przeważnie mięso z rosołu jest zjadane przez biesiadników "na pniu". No chyba, ze potrzebuję na pierogi. Ale taką pieczeń każdy zjadłby z ochotą :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie podobnego przepisu szukałam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie końcówką jesieni