poniedziałek, 3 marca 2025

Kotlety mielone z pieczarką

 

Składniki :

  • ok. 500 g mielonego mięsa
  • ok. 250 g świeżych, surowych pieczarek
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2- 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz mielony czarny, cebula, papryka mielona ostra
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
  1. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce
  2. Dodać do mięsa mielonego, dodać pokrojona drobno cebulę,wbić jajka, wsypać bułkę oraz przyprawy- dokładnie wyrobić na jednolitą masę
  3. Smażyć z obu stron na złoty kolor po obtoczeniu w tartej bułce.

Kotlety z pieczarkami są delikatne w smaku, a przez to jak dla mnie smaczniejsze.
Jeśli wydaje się nam, że może nie do końca przesmażyły się w środku to zawsze można ugotować je krótko w sosie pieczarkowym ( ja wykorzystałam ogonki grzybów i zrobiłam kotlety ostatecznie w sosie).
A tu znajdziecie przepis na sos

1 komentarz:

  1. Z pieczarką jeszcze nie robiłam - mąż za grzybami nie przepada 😀 na drobnej zetrę zobaczę czy wyczuje bo jestem ciekawa smaku 😏 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...