Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy perłowej
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- kawałek z białej części pora
- 3-4 ziarnka pieprzu prawdziwego
- duży liść laurowy,sól , zioła prowansalskie, majeranek suszony
Przygotowanie :
- Do garnka nalewamy 2-2,5 l.wody, solimy i gotujemy ją
- Przesmażamy na oleju 1/2 szklanki kaszy perłowej i dodajemy do gotującej wody, gotujemy około 15 min.
- Po tym czasie dokładamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do lekkiej ich miękkości
- Obrane warzywa ścieramy na tarce i kolejno smażymy na oleju
- Wpierw smażymy marchew ,pietruszkę,potem seler
- W takiej kolejności wkładamy je do garnka tzn. że smażymy je na oleju oddzielnie
- Po krótkim gotowaniu kaszy , ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera dokładamy pokrojonego drobno pora(jego możemy dołożyć bez smażenia)
- Pozwólmy pogotować się całości około 15 min.
- Teraz doprawimy wszystko prawdziwym pieprzem mielonym ,ziołami prowansalskimi i solą oraz majerankiem
- .Jeśli jednak brakuje nam jeszcze dobrego smaku, spróbujmy dodać ociupinę kostki rosołowej Knorra lub Winiary
- Całość musi smakować jak krupnik tzn. zupa nie jest przezroczysta lecz wyczuwa się w niej smak rozgotowanej kaszy...:)
- Kto lubi zupę bardziej zawiesistą (gęściejszą)to musi dodać do zupy więcej kaszy
- Tym sposobem zupa będzie bardziej syta :)
Sprawdziłam przepis wyszła pyszna ;)
OdpowiedzUsuńA ja miałem okazję nieraz zajadac. Pyszna
OdpowiedzUsuń