sobota, 25 lutego 2012

Krupnik niekoniecznie tradycyjny


Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy perłowej
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • kawałek z białej części pora
  • 3-4 ziarnka pieprzu prawdziwego
  • duży liść laurowy,sól , zioła prowansalskie, majeranek suszony


 Przygotowanie :

  1. Do garnka nalewamy 2-2,5 l.wody, solimy i gotujemy ją
  2. Przesmażamy na oleju 1/2 szklanki kaszy perłowej i dodajemy do gotującej wody, gotujemy około 15 min.
  3. Po tym czasie dokładamy pokrojone ziemniaki i gotujemy do lekkiej ich miękkości 
  4. Obrane warzywa ścieramy na tarce i kolejno smażymy na oleju
  5. Wpierw smażymy marchew  ,pietruszkę,potem seler
  6. W takiej kolejności wkładamy je do garnka tzn. że smażymy je na oleju oddzielnie 
  7.  Po krótkim gotowaniu kaszy , ziemniaków, marchewki, pietruszki i selera dokładamy  pokrojonego drobno pora(jego możemy dołożyć bez smażenia)
  8. Pozwólmy  pogotować się całości około 15 min.
  9. Teraz doprawimy wszystko  prawdziwym pieprzem mielonym ,ziołami prowansalskimi i solą oraz majerankiem
  10. .Jeśli jednak brakuje nam jeszcze dobrego smaku, spróbujmy dodać ociupinę kostki rosołowej Knorra lub Winiary
  11. Całość musi smakować jak krupnik tzn. zupa nie jest przezroczysta lecz wyczuwa się w niej smak rozgotowanej kaszy...:)
  12. Kto lubi zupę bardziej zawiesistą  (gęściejszą)to musi dodać do zupy więcej kaszy
  13. Tym sposobem zupa będzie bardziej syta :)

2 komentarze:

  1. Sprawdziłam przepis wyszła pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja miałem okazję nieraz zajadac. Pyszna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...