Składniki:
- 5 płatów śledziowych
- 1/4 szklanki octu (10%)
- 3/4 szklanki wody
- 4 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- listek laurowy
- 3 łyżeczki cukru
- jedna pokrojona cebula sparzona wrzątkiem
Sposób przyrządzenia:
- Płaty śledziowe moczymy przez 3 godziny, 3,4-krotne zmieniając wodę.
- Następnie układamy w szklanym słoiku i zalewamy wcześniej ugotowaną i wystudzoną zaprawą, którą przyrządzamy w następujący sposób: zagotowujemy 1/4 szklanki octu i 3/4 szklanki wody, 4 ziarnka pieprzu, 2 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy i 3 łyżeczki cukru.
- Cebulą przekładamy w słoju sledzie tak ,by tworzyć warstwę: śledzie,cebula,sledzie itd. Słoik nakrywamy wieczkiem i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu-najlepiej w lodówce.
Po dwóch dniach tak przyrządzone śledzie są gotowe do jedzenia. Wspaniała kolacja,wystarczy posmarować chleb masłem,wyjąć śledzika i zaparzyć herbatę:)
Jeśli zrobimy sobie surówkę z kiszonej kapusty , dodamy parę ugotowanych ziemniaków to zrobiło się nam danie obiadowe...Warto wtedy polać śledzie gęstą śmietaną.
Jeśli zrobimy sobie surówkę z kiszonej kapusty , dodamy parę ugotowanych ziemniaków to zrobiło się nam danie obiadowe...Warto wtedy polać śledzie gęstą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz