Składniki:
Jeśli upieczemy je w porze Świąt Bożego Narodzenia, to zróbmy dziurki przed pieczeniem. Powiesimy je wtedy ku ozdobie i radości dzieciom na naszej choince :)
- 1 całe jajko, 1 białko
- 20 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- połowa łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 dag masła
- 10 dag cukru brązowego albo zwykłego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ewentualnie1 łyżka soku z pomarańczy
- 1,5 łyżka cynamonu i 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Na posypkę:
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i brązowym cukrem.
- Dodajemy miękkie masło w kawałeczkach i jajko oraz łyżkę soku z cytryny i ewentualnie jak posiadamy sok z pomarańczy.
- Wyrabiamy ciasto, formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Po tym czasie ciasto można wyjąć i dosyć cienko rozwałkować delikatnie posypując mąką. Tak rozwałkowane ciasto gotowe jest do wycinania dowolnych kształtów.
- Wycięte ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem.
- Pieczemy w temperaturze 190 ºC przez około 15 minut. Studzimy na kratce. Przepis jest na dwa talerze ciasteczek.
przepysznie wygląda !:)
OdpowiedzUsuńśliczne
OdpowiedzUsuń