środa, 14 marca 2012

Ciasteczka mocno cynamonowe

 Składniki:

  • 1 całe jajko, 1 białko
  • 20  dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • połowa łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru brązowego albo zwykłego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  •  ewentualnie1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1,5 łyżka cynamonu i 1 łyżeczka przyprawy korzennej
Na posypkę:
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przyrządzenia:
  1. Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i brązowym cukrem.
  2. Dodajemy miękkie masło w kawałeczkach i jajko  oraz łyżkę soku z cytryny i ewentualnie jak posiadamy sok z pomarańczy.
  3.  Wyrabiamy ciasto, formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto można wyjąć i dosyć cienko rozwałkować delikatnie posypując mąką. Tak rozwałkowane ciasto gotowe jest do wycinania dowolnych kształtów.
  5. Wycięte ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem z cynamonem.
  6. Pieczemy w temperaturze 190 ºC  przez około 15 minut. Studzimy na kratce. Przepis jest na dwa talerze ciasteczek.
Jeśli upieczemy je w porze Świąt Bożego Narodzenia, to zróbmy dziurki przed pieczeniem. Powiesimy je wtedy ku ozdobie i radości dzieciom  na naszej choince :)



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...