Do klusek potrzebujemy tak jak do kopytek , ugotowanych, zmielonych ziemniaków.
Składniki:
- ziemniaki zmielone- około 60 dag
 - mąka ziemniaczana - tyle ile stanowi 1/4 wagi ziemniaków czyli około 20 dag
 - 2 jajka , 1 żółtko
 - sól , ewentualnie mąka pszenna
 
Zasada przy robieniu klusek śląskich jest taka ,by ugotowane, zmielone ziemniaki  jakie mamy przełożyć np. do miseczki, wyjąć z całości 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać do miseczki mąkę ziemniaczaną.Teraz dokładamy odjętą część ziemniaków i dalej postępujemy jak przy wyrabianiu ciasta na kopytka.
Przygotowanie:
- Uzyskaną masę ziemniaczano-mączną przekładamy na stolnicę
 - Wyrabiamy całość tak długo , aż wszystko się połączy
 - Dodajemy teraz jajka i sól - wyrabiamy energicznie
 - Jeśli uzyskamy masę zbyt miękką to dajmy 2- 3 łyżki pszennej
 - Teraz należy ciasto wyrobić jak najdokładniej i zrobić z niego jedną kulę
 - Dzielimy ciasto na kilka mniejszych kawałków i wałkujemy długie wałeczki
 - Kroimy na małe kawałki z których wyrabiamy w rękach małe kulki
 - Każdą kluseczkę- kulkę kładziemy na deskę stolnicy i robimy w niej palcem dziurkę
 - Do wody , która wrze wkładamy ostrożnie, kolejno urobione kluski , ale tak by wszystkie były wrzucone w jak najkrótszym czasie
 - Jeśli robienie okrągłych klusek sprawi nam trudność , spróbujmy zrobić je na drugi przedstawiony na zdjęciu sposób.
 


:) Ja robię proporcje 1:3 :) I własnie mi przypomniałaś że synek ostatnio sie o nie upominał :)
OdpowiedzUsuńMmm... uwielbiam!
OdpowiedzUsuń