Składniki na kotlety:
- pół dużej lub jedna mała kapusta pekińska
- pół kilo mięsa mielonego
- łyżeczka vegety
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól , pieprz
- olej
Składniki na sos:
- koncentrat pomidorowy
- mała cebula
- kawałek papryczki pepperoni
- sól, pieprz, chili , pieprz ziołowy, tymianek
- olej lub smalec
Sposób przygotowania kotletów :
- Umytą kapustę dość drobno kroimy , dokładamy mięso
- Wyrobić jak zwykłe ciasto, dodać jajko i przyprawy, wymieszać
- Posypać łyżką mąki, wymieszać
- Formować owalne dość płaskie kotlety i kłaść na dobrze rozgrzany olej ( smażyć na głębokim tłuszczu) , smażyć z obydwu stron ostrożnie przekładając by kotlety nie pokruszyły się :)
Sposób przygotowania sosu :
- Do garnuszka z 500 ml. wrzącej wody wkładamy obsmażone kotlety
- Wodę solimy, wkładamy liść laurowy , pieprz ziarnisty 3-4 ziarnka, suszony tymianek- szczypta
- Przesmażamy 1 drobno pokrojoną cebule i dokładamy do sosu.
- Dodajemy 2-3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego i mieszamy
- Gotujemy około 15 -20 min.
- Możemy dodać jeszcze chili mielone , drobno pokrojoną małą część papryczki pepperoni (można więcej , ale będzie solidnie piekło ), pieprz mielony prawdziwy i ziołowy
- Jeśli sos jest zbyt rzadki robimy "zatrzepkę" tzn .w małej ilości zimnej wody mieszamy łyżkę mąki i wlewamy do gotującego sosu-mieszamy podczas wlewania !
Kotlety smakują nawet same tylko z surówką lub sałatą zieloną.
słynne kotlety - gołabki bez zawijania!
OdpowiedzUsuńoj, luuubię ;]