poniedziałek, 19 marca 2012

Kotlety z kapustą pekińską




Składniki na kotlety:
  • pół dużej lub jedna mała kapusta pekińska
  • pół kilo mięsa mielonego 
  • łyżeczka vegety
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól , pieprz
  • olej
Składniki na sos:
  • koncentrat pomidorowy
  • mała cebula 
  • kawałek papryczki pepperoni 
  • sól, pieprz, chili , pieprz ziołowy, tymianek
  • olej lub smalec

Sposób przygotowania kotletów :
  1. Umytą kapustę dość drobno kroimy , dokładamy mięso
  2. Wyrobić jak zwykłe ciasto, dodać jajko i przyprawy, wymieszać
  3. Posypać łyżką mąki, wymieszać
  4. Formować owalne dość płaskie kotlety i  kłaść na dobrze rozgrzany olej ( smażyć na głębokim tłuszczu) , smażyć z obydwu stron ostrożnie przekładając by kotlety nie pokruszyły się :)

Sposób przygotowania sosu :

  1. Do garnuszka z 500 ml. wrzącej wody wkładamy obsmażone kotlety
  2. Wodę solimy, wkładamy liść laurowy , pieprz ziarnisty 3-4 ziarnka, suszony tymianek- szczypta
  3. Przesmażamy 1 drobno pokrojoną cebule i dokładamy do sosu.
  4. Dodajemy 2-3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego i mieszamy
  5. Gotujemy około 15 -20 min.
  6. Możemy dodać jeszcze chili mielone , drobno pokrojoną małą część papryczki pepperoni (można więcej , ale będzie solidnie piekło ), pieprz mielony prawdziwy i ziołowy
  7. Jeśli sos jest zbyt rzadki robimy "zatrzepkę" tzn .w małej ilości zimnej wody mieszamy łyżkę mąki i wlewamy do gotującego sosu-mieszamy podczas wlewania !
Kotlety smakują nawet same tylko z surówką lub sałatą zieloną.





1 komentarz:

  1. słynne kotlety - gołabki bez zawijania!
    oj, luuubię ;]

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...