Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- sól
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- 4-5 łyżek gęstej śmietany do ciasta
- śmietana lub krem do napełniania rurek
Przygotowanie:
- Na stolnicę wysypać mąkę ,posolić
- Dołożyć twardą margarynę i szybko posiekać nożem
- W trakcie dodawać po jednym żółtku i ciągle siekać masę nożem
- Ciasto jest niezbyt elastyczne , dołożyć zatem zimną śmietanę
- Teraz wyrobić całość szybko mokrymi rękami
- Ugniećmy ciasto w kulę , i można odłożyć na 1 - 2 godz. do lodówki
- Po tym czasie wałkujemy i kroimy na wąskie i krótkie paski
- Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta nie zalepiały końcówek metalowych rurek ( jeśli zalepimy , po upieczeniu nie będą chciały nam z nich zejść )
- Pieczemy na złoty kolor , trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika)
- Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną.
- Masa -krem do rurek:
- 1 i 1/2 szklanki mleka i 1 szklanka cukru - to zagotować.Wlać do tego rozmieszane w szklance zimnego mleka 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej- mieszać i ugotować budyń.Po ostudzeniu masy dodać żółtko i porcjami 3/4 kostki masła-ucierać. Powstała masa jest alternatywą dla śmietany , którą możemy napełniać kruche rurki.
Bardzo fajne te rurki! Masz takie specjalne foremki metalowe do nich?
OdpowiedzUsuńJa bym wolała z kremem niz z bitą śmietaną, bo jej nie lubię.A rurki z kremem pamiętam z dzieciństwa, z gdańskiej starówki.
Pozdrowienia:)
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z profesjonalnej cukierni.
Sięgam po jedną rurkę...
Pozdrawiam wiosennie!
Tak , do pieczenia rurek mam specjalne metalowe rurki. Koniecznie przed nałożeniem ciasta posmarować je tłuszczem i nie nakładać ciasta do samego końca rurki , bo potem trudno schodzą :) Jak znajdę skład kremu krem do rurek to podam później .Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńporywam kilka sztuk ;]
OdpowiedzUsuńbo mam ogroomny apetyt ;]
domowe rurki o mamo !
OdpowiedzUsuńAleż one wyglądają...nabrałam ochoty na kruche rurki, chyba pora do nich wrócić :-)
OdpowiedzUsuń