niedziela, 18 marca 2012

Kruche rureczki z kremem





Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • sól 
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  •  4-5 łyżek gęstej śmietany do ciasta
  • śmietana lub krem do napełniania rurek
Przygotowanie:
  1. Na stolnicę wysypać mąkę ,posolić
  2. Dołożyć twardą margarynę i szybko posiekać nożem 
  3. W trakcie dodawać po jednym żółtku i ciągle siekać masę nożem
  4. Ciasto jest niezbyt elastyczne , dołożyć zatem zimną śmietanę 
  5. Teraz wyrobić całość szybko mokrymi rękami
  6. Ugniećmy ciasto w kulę , i można odłożyć  na 1 - 2 godz. do lodówki
  7. Po tym czasie wałkujemy i kroimy na wąskie i krótkie  paski
  8. Ciasto nawijamy na metalowe , posmarowane tłuszczem rurki - zwracając uwagę by końce ciasta  nie zalepiały końcówek metalowych rurek  ( jeśli zalepimy , po upieczeniu  nie będą chciały nam  z nich zejść )
  9. Pieczemy na złoty kolor , trwa to ok. 20- 25 min ( w zależności od piekarnika)
  10. Wystudzone napełniamy ulubionym kremem lub śmietaną.             
  11. Masa -krem do rurek:
  12. 1 i 1/2 szklanki mleka i 1 szklanka cukru - to zagotować.Wlać do tego rozmieszane w szklance zimnego mleka 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej- mieszać i ugotować budyń.Po ostudzeniu masy dodać żółtko i porcjami 3/4 kostki masła-ucierać. Powstała masa jest alternatywą dla śmietany , którą możemy napełniać kruche rurki.
Najlepsze na następny dzień, bo ciasto lekko skruszeje od nadzienia :)




6 komentarzy:

  1. Bardzo fajne te rurki! Masz takie specjalne foremki metalowe do nich?
    Ja bym wolała z kremem niz z bitą śmietaną, bo jej nie lubię.A rurki z kremem pamiętam z dzieciństwa, z gdańskiej starówki.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    Wyglądają jak z profesjonalnej cukierni.
    Sięgam po jedną rurkę...
    Pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak , do pieczenia rurek mam specjalne metalowe rurki. Koniecznie przed nałożeniem ciasta posmarować je tłuszczem i nie nakładać ciasta do samego końca rurki , bo potem trudno schodzą :) Jak znajdę skład kremu krem do rurek to podam później .Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. porywam kilka sztuk ;]
    bo mam ogroomny apetyt ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ one wyglądają...nabrałam ochoty na kruche rurki, chyba pora do nich wrócić :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...