sobota, 31 marca 2012

Pieczarkowe kotlety - kotlety z pieczarkami





Jest to na tyle  szybkie danie , że warto polecić ją osobom , które lubią pieczarki i nie mają zbyt wiele czasu na przesiadywanie w kuchni. A jednak muszą coś sobie same "upichcić  :)
Składniki:

  • 40 - 50 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • mała cebulka
  • 10 - 15 dag bułki tartej
  • olej, sól , 
  • pieprz , maggi w płynie -parę kropel
Przygotowanie:
  1. Pieczarki myjemy i kroimy na bardzo drobno
  2. Obraną cebulę przesmażamy na oleju ( nie przypalić !)
  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i razem smażymy , często mieszając , aż pozbędziemy się wody
  4. Po przestygnięciu dodajemy jajka, sól , pieprz  , maggi  i  całość dobrze mieszamy 
  5. Dodajemy tartej bułki tyle by uzyskać masę , z  której da się zrobić ścisłe kotlety 
  6. Bierzemy tyle masy , by wyrobić jeden nie za duży kotlet
  7. Obtaczamy każdy w tartej bułce
  8. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.
Jest to potrawa jarska tak  , że mogą ją spokojnie jeść osoby poszczące. A wiem ,  że i takie tu zaglądają...pozdrawiam i smacznego.







4 komentarze:

  1. smaczniutko :)
    PS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak jeszcze z dzieciństwa! Całe wieki nie jadłam...
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis idealny dla mnie - uwielbiam pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...