sobota, 31 marca 2012

Kurczak ze szpinakiem



Przygotowanie ich jest może trochę kłopotliwsze niż naleśników ze szpinakiem ,ale  za to jest to już  DUŻE Danie Obiadowe :)
Składniki:

  •       20 - 25 dag szpinaku
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • duże jajko
  • mąka , sól , pieprz
  • masło- około 3 łyżek
  • 5 - 6 dużych ząbków czosnku
  • 4 paseczki żółtego sera
Przygotowanie:
  1. Zamrożony szpinak pokruszyć na patelnię z podgrzanym masłem ( masło klarowane - najlepsze !)
  2. Mieszać ciągle by odparować wodę ze szpinaku i aby szpinak  się zagęścił 
  3. Dodać do masy przeciśnięty czosnek - mieszać
  4. Doprawić pieprzem, solą - musi mieć wyraźnie pieprzny i czosnkowy smak
  5. Jeśli uda się nam dobrze zagęścić masę szpinakową , to przystąpmy teraz do pokrojenia i rozbicia filetów
  6. Z podwójnej piersi uzyskamy 4 filety , nierówne skrawki z wierzchu trzeba odkroić- przydadzą się np. do usmażenia ich w sezamie 
  7. Trzeba rozbić je dość cienko , ale uważać by nie poprzerywać mięsa
  8. Rozbijamy mięso na kotlety, solimy i posypujemy pieprzem prawdziwym
  9. Na każdy kładziemy po łyżce masy szpinakowej, na wierzch masy -pasek sera
  10. Składamy filet na pół -dociskamy by farsz nie wychodził
  11. Każdy kolejno obtaczamy w mące , potem w roztrzepanym jajku
  12. Kładziemy na rozgrzany olej na patelni i smażymy ( w głębokim tłuszczu) 
  13. Smażymy po dwa razy na każdej stronie, chodzi o to , by mięso nie było w środku surowe , a dobrze przesmażone
  14. Dobór surówki do tego mięsa dowolny , ale ja lubię fileta po prostu ze świeżym pomidorem i cebulką :), a może być surówka z marchewki...
Jeśli mamy jeszcze czas ,to gdy zostaną nam jakieś skrawki mięsa po pokrojeniu fileta na kotlety-możemy zrobić mięso w sezamie. Przepis znajdziecie  na moim blogu.    Filety szpinakowe przygotujmy sobie w takiej ilości, by nie było potrzeby zostawiać ich na drugi dzień i odgrzewać. Najzdrowsze są na ŚWIEŻO.





6 komentarzy:

  1. ładnie się prezentuje.
    PS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. I jest , warto spróbować , bo pracy nie jest za wiele...a jedzonko super!

      Usuń
  3. normalnie zaje***ste jedzonko! dziś zrobione i znikneło szybciuteńko:) teraz tylko otoczenie można zabijać swoim oddechem:D
    polecam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...