wtorek, 20 marca 2012

Rolada serowo-pieczarkowa


Składniki :

  • 50 dag żółtego sera ( oby nie był to produkt sero-podobny, bo  rolada  się nie uda)
  • 40 dag pieczarek
  • cebula,oregano, sól, pieprz, natka pietruszki , chili
  • masło do smażenia



Rolada jest dla miłośników sera żółtego i pieczarek w jednym :) Można zjadać ją po ostygnięciu z pieczywem i  posmarować  np.keczupem , albo zrobić zapiekankę z roladą w roli głównej. Kroimy na grubość 1 cm , kto lubi może oczywiście grubiej...



Przygotowanie:

  1. Ser żółty włożyć do rękawa jaki używamy do pieczenia mięsa 
  2. Wkładamy do garnka z wrzącą wodą
  3. Po około 30 min. ser się rozpuści
  4. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, gdy się już zeszkli dodać pokrojone bardzo drobno pieczarki , usmażyć ciągle mieszając
  5. Gdy już sok odparuje  dodać przyprawy i dobrze wymieszać
  6. Rozgrzany na miękką masę ser wyjmujemy ostrożnie z worka i rozwałkowujemy na stolnicy nadając mu kształt prostokąta tak cienkiego by nie popękał
  7. Teraz rozsmarowujemy na serze masę pieczarkową
  8. Zwijamy tak , by utworzyć roladę
  9. Przekładamy do takiego naczynia , by ciepła rolada nie rozleciała sie nam , a uzyskała jak najbardziej owalny kształt  (można włożyć ją do wąskiej foremki do pieczenia ciasta , ale wpierw wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową)
  10. Zostawiamy do absolutnego ostygnięcia

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...