Jest to zupa podobna w wykonaniu do pomidorówki , ale zamiast makaronu podstawą "zagęszczenia " jest ryż i drobno poszatkowane warzywa.
Składniki:
- 1/2 szklanki ryżu
 - 1 mała marchew
 - 1 mała pietruszka
 - mały kawałek selera, pora
 - 3 -4 łyżki koncentratu pomidorowego
 - sól. pieprz ziarnisty., liść laurowy , łyżeczka cukru
 - oliwa do smażenia
 
Przygotowanie:
- Do 1 i 1/2 l. wrzącej, posolonej wody wsypujemy umyty ryż - 1/2 szklanki ryżu.Gotujemy do niezupełnej miękkości
 - Obrane i poszatkowane warzywa smażymy kolejno na oleju (podczas smażenia warzywa oddają swoje aromaty , które trudno uzyskać ,gdy się je od razu wrzuci do gotowania )
 - Dodajemy je stopniowo do podgotowanego ryżu
 - Do całości wywaru dodajemy pieprz ziarnisty i liść laurowy
 - Gotujemy do miękkości ryżu i warzyw
 - Gdy już wszystko jest miękkie dajemy 3-4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego- mieszamy
 - Doprawiamy jeszcze gdy trzeba solą , cukrem, pieprzem mielonym -zagotowujemy
 - Już na talerzu można dodać po łyżce śmietany.
 
Jest to zupa pożywna , a co ważne nieskomplikowana przy przyrządzaniu :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz