środa, 21 marca 2012

Ryżanka na pomidorach




Jest to zupa podobna w wykonaniu do pomidorówki , ale zamiast makaronu podstawą "zagęszczenia " jest  ryż i drobno poszatkowane warzywa.

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 mała marchew
  • 1 mała pietruszka
  • mały kawałek selera, pora
  • 3 -4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól. pieprz ziarnisty., liść laurowy , łyżeczka cukru
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
  1. Do 1 i 1/2 l. wrzącej, posolonej wody wsypujemy umyty ryż - 1/2 szklanki ryżu.Gotujemy do niezupełnej miękkości
  2. Obrane i poszatkowane warzywa smażymy kolejno na oleju (podczas smażenia warzywa oddają swoje aromaty , które trudno uzyskać ,gdy się je od razu wrzuci do gotowania )
  3. Dodajemy je stopniowo do podgotowanego ryżu
  4. Do całości wywaru dodajemy pieprz ziarnisty i liść laurowy
  5. Gotujemy do miękkości ryżu i warzyw
  6. Gdy już wszystko jest miękkie dajemy  3-4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego- mieszamy
  7. Doprawiamy jeszcze gdy trzeba solą , cukrem, pieprzem mielonym -zagotowujemy
  8. Już na talerzu można dodać po łyżce śmietany.

Jest to zupa pożywna , a co ważne nieskomplikowana przy przyrządzaniu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...