środa, 28 marca 2012

Surówka marchewkowa z makiem


Jeśli lubimy marchewkę, a brakuje nam pomysłów na jej przyrządzanie to wypróbujmy ten przepis. Jest może nieco orientalny , ale mnie przypadł do smaku :)
Składniki:
  • 30 dag marchewki
  • 4-5 łyżek aromatyzowanej czosnkiem oliwy ( jeśli akurat takiej nie mamy zmacerujmy przeciśnięty czosnek z oliwą )
  • 2 cm. obranego i startego imbiru
  • 1 łyżka maku, pieprz mielony , 
  • odrobina cukru ( niekoniecznie) , łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Obraną marchewkę ścieramy na "zapałkę"
  2. Imbir ścieramy i dodajemy do marchewki - mieszamy
  3. Dodajemy oliwę - dobrze mieszamy i odstawimy na 20 min. w chłodne miejsce
  4. Po tym czasie doprawiamy pieprzem,  sokiem z cytryny , ewentualnie cukrem
  5. Przed podaniem na stół posypujemy surówkę makiem.
Ta surówka dobrze komponuje się z rybą i grillowanym kurczakiem. Do kurczaka na słodko też może być. Smacznego .
Jeszcze o wartościach odżywczych marchwi. Ma właściwości remineralizujące, przeciwanamiczne, działa przeciwcukrzycowo, pobudza naturalne siły obronne organizmu.Jest czynnikiem wzrostu, reguluje czynności jelit i działa przeciwbiegunkowo,przeciwgnilnie, gojąco na jelita i przewód pokarmowy , oczyszcza krew.Rozpuszcza żółć , goi rany , sprzyja wydzielaniu mleka u matek karmiących, usuwa robaki, uwalnia z głębi skóry zrogowaciałe komórki i tkanki. Toż to cud - nie warzywo ! Te wiadomości zaczerpnęłam z książki  J. Górnickiej "Apteka Natury"

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...