czwartek, 22 marca 2012

Zupa czosnkowa



Składniki:

  • 1 marchew- mała
  • seler mały
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ziemniaki
  • 2 - 3  główki czosnku , jeśli lubimy smak czosnku to nie żałujmy go sobie
  • 5- 10 dag  żółtego sera
  • sól, pieprz, cząber., ziarenka czarnuszki , natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Obraną marchew i ziemniaki oraz seler kroimy w kostkę
  2. W garnku przygotowujemy wywar z rosołu (może być z kostki )- wkładamy warzywa
  3. Gotujemy ok. 15 min. ,dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz czosnek ( 1- 2  główki) pokrojony drobno w plasterki
  4. Jedną główkę czosnku rozdzielamy na ząbki i tak  wrzucamy do zupy
  5. Dodajemy sól, pieprz ziarnisty i gotujemy tak długo , aż warzywa będą miękkie
  6. Doprawiamy majerankiem , cząbrem i  czarnuszką 
  7.  Już na talerzu dodajemy starty ser
  8. Natka pietruszki to już finisz - dodana dla ozdoby i zdrowia !
To zupa pełna witamin :)  Smacznego!                                                                          
Gdy zupę będziemy gotować na 800 ml . wywaru rosołowego , to w efekcie będziemy mieć ponad litr gotowej zupy , starczy dla 3 - 4 osób  :)



2 komentarze:

  1. ooooo brzmi bardzo interesująco, tym bardziej, ze rodzinka lubi lubi czosnek.
    Koniecznie muszę uczynić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. SUPER! Moja rodzinka również uwielbia czosnek!
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...