poniedziałek, 5 marca 2012

Zupa fasolowa



Składniki:
  • 20-30 dag fasoli (jeśli lubimy fasolę to nie żałujmy jej sobie)
  • 1 spora marchew,
  • 1 pietruszka,kawałek pora i selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebulka
  • majeranek,sól, pieprz ziarnisty i mielony,liście laurowe,kminek , pieprz ziołowy
Przygotowanie:

  1. Fasolę namoczyć na NOC w sporej ilości wody
  2. Rano gotujemy ja do miękkości z kilkoma ziarenkami kminku
  3. Włoszczyznę kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach , 
  4. Ziemniaki kroimy w kostkę , 
  5. Teraz podsmażamy na oleju wpierw marchew , potem pietruszkę ,selera, pora- niekoniecznie
  6. Do ugotowanej fasoli dolewamy ostatecznie ok.1,5 -2 l. wody-zagotowujemy 
  7. Dokładamy pokrojone ziemniaki, gotujemy do lekkiej ich miękkości ,  dokładamy  rozdrobnioną cebulę,wrzucamy  2-3 liście laurowe, 3-4 ziarnka pieprzu czarnego, sól
  8. Dodajemy stopniowo podsmażone warzywa, pora dodamy pod koniec gotowania by nie stracił aromatu
  9. Dobrze wszystko mieszamy i doprawiamy majerankiem, pieprzem mielonym ewentualnie ziołami prowansalskim.Jeśli jeszcze czegoś  brakuje w dobrym  smaku zupy - dodać trochę  kostki rosołowej  :) lub parę kropel maggi.
  10. A  najprościej dodać pół torebki gotowej zupy fasolowej z torebki :)  , oczywiście rozmieszanej w zimnej wodzie 
  11.  Zagotować wszystko razem.
Mam nadzieję ,że zupa ta często będzie gościć na Waszych stołach,  ze względu na wartości odżywcze fasoli WARTO ją gotować.Podobnie zrobimy sobie grochówkę.
Ta wersja zupy jest raczej uboga  , nie gotowana na mięsie.Jeśli chcemy wersję bogatszą to ugotujmy ją np. na kawałku boczku wędzonego albo na kiełbasie.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. Polecam.
    Zapraszam również do komentowania zupki u mnie na blogu: http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i "wpadnę" do Ciebie, obiecuję...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...