Składniki :
- 3 duże jabłka
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 opakowania ( 7,5 gram) cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru pudru
- tłuszcz do smarowania blaszki
Przygotowanie :
- Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę i zasypać 1/2 szklaną cukru (wymieszać) - zostawić w oczekiwaniu
- Jaja ubić z cukrem pudrem, dosypywać stopniowo mąkę zmieszaną z sodą , proszkiem , cynamonem
- Całość dobrze wymieszać , dodać stopniowo olej
- Teraz dodać pokrojone , zasypane cukrem jabłka - wymieszać
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni C i piec przez około 55 min.
- Ja piekłam w prodiżu przez 50 min.
Ciasto szybkie i bardzo proste do wykonania.
Uwielbiam takie ciasto! Tylko u nas musi być malutko cynamonu, bo jak jest za dużo to dzieci twierdzą, że ostre:)
OdpowiedzUsuń