Przepis podaję za Maggie Pannell z książki pt : " Diety oczyszczające organizm "
Jednakże uproszczony ponieważ nie posiadałam pod ręką wszystkich produktów...A dziś właśnie postanowiłam zrobić coś na ostro :)
Składniki :
- olej do smażenia
- 250 gram , ewentualnie połowa tej porcji makaronu ryżowego
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 mały lub pół dużego strąka papryczki chili ( bez pestek )
- 1 czerwona papryka ( oczyszczona z pestek )
- 2 marchewki
- 7 - 8 kolb miniaturowych kukurydzy (moje były ze słoiczka )
- pół puszki czerwonej fasoli
- mała puszka obranych ze skórki pomidorów
- 1 - 2 łyżki sosu sojowego Tao Tao
- pieprz, sól , zmielona kolendra (2 łyżeczki )
Przygotowanie :
- Obraną , drobno pokrojoną cebulę , zmiażdżony czosnek smażymy na oleju
- Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chili i drobno pokrojoną czerwoną paprykę - mieszamy i smażymy około 5 min.
- Obraną marchew kroimy w drobną kostkę lub tniemy na wąskie , cienkie paski -dodajemy na patelnię
- Odsączone kolbki kukurydzy możemy pociąć wzdłuż , fasolkę odsączyć ( można przepłukać ją wodą na sicie ) i dodać do warzyw - wymieszać
- Pomidory z puszki dodać do całości , doprawić sosem chili, pieprzem, kolendrą , solą ( można bez soli )
- Wszystko razem dobrze mieszamy i przykrywamy pokrywką - gotujemy około 15 min. ( od czasu do czasu trzeba pomieszać całość )
- W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy , według przepisu na opakowaniu
- Gdy warzywa już zmiękną , wykładamy je na talerz , dodajemy makaron - mieszamy i posypujemy świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńzamiast ryżowego polecam dla odmiany makaron SOBA, po ugotowaniu dodany na patelnię
Dziękuję za podpowiedź:)
UsuńWygląda super, muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń