W ten sposób można ugotować schab , karczek, boczek. Podana ilość przypraw dotyczy 2 kg mięsa.I tak na raz możemy włożyć do ugotowania 1 kg schabu i 1 kg boczku czy karczku.
Przyprawy do zalewy w której gotujemy mięso :
- 2 kg mięsa
- 2 litry wody
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżka cukru
- pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
- 6 pokrojonych ząbków czosnku
- 2 łyzki majonezu
- 1 liść laurowy
- 10 sztuk ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry ( może być nie mielona )
Przygotowanie :
- Najlepiej w ciągu dnia przygotować zalewę ze wszystkimi składnikami ( PRÓCZ MIĘSA )
- Zalewa po ugotowaniu stygnie i wieczorem wkładamy do zimnej umyte mięso i gotujemy
- Mięso gotujemy 15 min. od momentu zawrzenia zalewy
- Po tym czasie mięso w zalewie wyłączamy i pozwalamy, by mięso leżało i stygło w niej do rana
- Rano ponownie gotujemy mięso przez 15 min. od momentu zawrzenia zalewy (pilnujemy tego czasu !)
- Ugotowane mięso wyjmujemy dopiero po zupełnym wystudzeniu zalewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz