środa, 25 kwietnia 2012

Mięso gotowane w przyprawach- schab



W ten sposób można ugotować schab , karczek, boczek. Podana ilość przypraw dotyczy 2 kg mięsa.I tak na raz możemy włożyć do ugotowania 1 kg schabu i 1 kg boczku czy karczku.
Przyprawy do zalewy w której gotujemy mięso :

  • 2 kg mięsa
  • 2 litry wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżka cukru
  • pół płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 6 pokrojonych ząbków czosnku
  • 2 łyzki majonezu
  • 1 liść laurowy
  • 10 sztuk ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry ( może być nie mielona )
Przygotowanie :
  1. Najlepiej w ciągu dnia przygotować zalewę ze wszystkimi składnikami ( PRÓCZ MIĘSA )
  2. Zalewa po ugotowaniu stygnie i wieczorem wkładamy do zimnej umyte mięso i gotujemy
  3. Mięso gotujemy 15 min. od momentu zawrzenia zalewy
  4. Po tym czasie mięso w zalewie wyłączamy i pozwalamy, by mięso leżało i stygło w niej do rana
  5. Rano ponownie gotujemy mięso przez 15 min. od momentu zawrzenia zalewy (pilnujemy tego czasu !)
  6. Ugotowane mięso wyjmujemy dopiero po zupełnym wystudzeniu zalewy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...