poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Ciasto Żółw





Nie jest może prosty wypiek , ale myślę , że znajdą się chętni by pokusić się o jego zrobienie. A nagrodą za trud będzie bardzo oryginalnie wyglądające ciasto.Najpierw trzeba upiec roladę ,  a oto
Składniki :  ( na dużą blaszkę) ROLADY

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
Prace przy robieniu żółwia warto podzielić sobie na 2 dni. Jednego dnia robimy roladę i smarujemy ją powidłami śliwkowymi , zwijamy w rulon i tak pozostawiamy na dzień następny.Można jeszcze tego dnia rozpuścic galaretki - w 1 szklance i 1/3 szklanki wody.Przez posmarowanie rolady należy rozumieć posmarowanie powidłami upieczonego wcześniej w całości ciasta
PRZYGOTOWANIE  ciasta z której upieczemy ROLADY
  1. Białka ubić na sztywną pianę
  2. W trakcie ubijania dodawać cukier
  3. Po wyczerpaniu cukru dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać
  4. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia  ( mąka przesiana przez sito)- lekko mieszamy najlepiej drewnianą łyżką
  5. Wylewamy na blaszkę (płaską) wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C - na złoty kolor
  7. Kiedy ciasto będzie upieczone , wyjąć je na lekko wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i razem ze ściereczką zwinąć w rulon -ma tak ostygnąć
  8. Po ostygnięciu smarujemy powidłami i zwijamy ciasno . I to mogłoby być na tyle na jeden dzień prac , jeśli podzielimy sobie to na 2 dni.
Następnego dnia ZACZYNAMY pracę od pokrojenia rolady na mniejsze około 1 cm. kawałki i UKŁADAMY jeden obok drugiego w misce (formie)  mają tworzyć pancerz żółwia - i  oczekują na ułożenie na nich masy z galaretkami
Składniki MASY do żółwia :
  • 1 masło
  • 4 jajka
  • 4 duże łyżki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  •  kostki  krojonego ananasa
Przygotowanie MASY do wypełnienia żółwia
Zaznaczam jeszcze raz , że w misce UKŁADAMY jeszcze przed robieniem masy pokrojone ciasto w rolady
  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem , dodajemy stopniowo po żółtku
  2. Żelatyną namaczamy w 1/2 szklance letniego ( nie gorącego !) mleka - mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy resztę mleka , ale całość ma być CIEPŁA , bo inaczej za szybko nam stężeje
  3. Białka bijemy na pianę 
  4. Do masy jajecznej dodajemy CIEPŁĄ żelatynę rozpuszczoną w mleku - dobrze mieszamy , by wszystko dobrze się połączyło
  5. Teraz ( natychmiast!) dodajemy ubite białka  i mieszamy ostrożnie
  6. Stężałe galaretki kroimy w drobną kostkę ( Pokroić je już przed przygotowywaniem masy !)  i dodajemy do ucieranej masy - mieszamy ( jeśli uważamy , że mamy jej za dużo nie kładźmy jej całej)
  7. Mamy ułożone roladki w głębokiej misce gęsto obok siebie 
  8. Na wierzch rulonów - roladek wykładamy masę już z galaretkami i dobrze dociskamy , tak by była także między roladkami , masa musi je połączyć , by po wyjęciu pokrojone ciasto tworzyło całość podobną do skorupy żółwia
  9. Całość zostawiamy na całą noc by dobrze stężała
  10. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto ostrożnie , wcześniej obkrawając je wokół miski
  11. To co było wierzchem  ciasta będzie spodem , a spód będzie skorupą żółwia
  12. Można ewentualnie położyć na wierzchu masy kilka kostek pokrojonego ananasa...
Mam nadzieje ,że udało mi się jasno wytłumaczyć całość przygotowania tego dość skomplikowanego przepisu. Jak coś nie jest jasne , pytać...:)  Z podanych ilości wychodzą 2 żółwie w miseczce wysokiej na 10 cm. , średnica miseczki na dole to około 13 cm. , a średnica większa 25 cm.                                        Uf , ale ciężka praca z tym opisywaniem  , ale warto :) A w ogóle to ciasto dobrze robić w duecie , wtedy na pewno się uda , a jeśli nie to odpowiedzialność za niepowodzenie podzieli się na pół :)










9 komentarzy:

  1. wow, bardzo ciekawie wygląda, warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny ten żółw - smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, a ja nie umiem piec rolad :( I co teraz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż trzeba się odważyć i ...spróbować. Nie taki diabeł straszny...:)

      Usuń
  4. Nio, mój hodowlany żółwik z Twojego przepisu już się chłodzi. Rolada wyszła super,ale oczywiście musiałam zrobić po swojemu. Nasmarowałam roladę sokiem z truskawek i dżemem truskawkowym. Do masy żółwiowej dałam pokrojone truskawki i galaretkę agrestową, a że skorupka wystawała i zostało miejsce to uzupełniłam ananasem pokrojonym i zalałam czerwoną galaretką z truskawek. Żółwik będzie w formie tortu urodzinowego na jutro. Pstryknę mu zdjęcie w skorupce ale na wierzch mam chęć zrobić masę cukrową w stylu angielskim. Hm...zobaczymy co wyjdzie. A co do ciasta francuskiego w tych palmierach co robiłam, to powiem Ci, że z powidłami śliwkowymi też wyjdzie super, aby nie z dżemem, bo jak pierwszy raz robiłam to dżem wypływa, a powidła się trzymają. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo, jaki fajny :) Muszę koniecznie takiego upichcić ;-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wielki szacunek za zrobienie takiego dzieła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...