wtorek, 3 kwietnia 2012

Deser angielski


To ciasto było kilkakrotnie eksperymentowane przez moją córkę, która jadła podobne  w kawiarence w naszym mieście...Wreszcie po długim poszukiwaniu smaków ciasto zrobiła. Z dedykacjami dla Mamy Dominiki ;)
Składniki są na 2 foremki ,  więc jeśli chcemy zrobić na jedną  wystarczy wziąć połowę podanych składników. 
Ten deser, bo tak bym to raczej nazwała, jest bardzo słodki. Dla fanów 3 rodzajów czekolad. Myślę,że znajdą się  tacy, którzy jak moja córka nazwą go  "niebiańskim ciastem bogów " :))

Składniki: ( starczają na 2 blaszki o wymiarach 26 cm długa i 10 cm- wysoka )
  •  pół kilo sera śmietankowego ( sprzedawany w małych wiaderkach , dostępne w każdym większym markecie)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 czekolady :  biała , mleczna, gorzka 
  • 400 ml. śmietany 36 %
  • pół szklanki cukru 
  • herbatniki na spód

Sposób przyrządzenia:
  1.  Twaróg utrzeć z cukrem na gładką masę.
  2.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej* . KAŻDĄ CZEKOLADĘ ODDZIELNIE ! * (do gotującego się garnka z wodą wkładamy miskę z połamaną czekoladę ). w kilka chwil powinna się rozpuścić. I tak każdą z 3 czekolad rozpuścić oddzielnie.
  3.  Rozpuszczoną , przelać do oddzielnych kubeczków
  4. Żelatynę rozpuścić w 4 ŁYŻKACH zimnej wody- dobrze wymieszać i zostawić w oczekiwaniu
  5. Ubić śmietanę na sztywno. 
  6. Napęczniałą żelatynę też podgrzać w kąpieli wodnej ma być przeźroczysta i bez gródek - lejąca się . Dodać ją stopniowo do sera. Dobrze wmieszać.
  7. Naszykować 3 miski do każdej nałożyć po równo masy serowej oraz śmietany.
  8. Do każdej z 3 misek dodać jedną z czekolad i wymieszać . 
  9. Foremki wyścielamy papierem do pieczenia 
  10. Kłaść  kolejno masy o kolorze białym , mlecznym i  ciemnym z gorzkiej czekolady, a na wierzchu herbatniki ( po wyjęciu będą na spodzie ). 
  11. Odłożyć do lodówki na minimum 12 godzin, najlepiej na cały dzień.
Można udekorować rozpuszczoną czekoladą :)


9 komentarzy:

  1. pomysł rewelacyjny, smacznie brzmi a zdjęcie pożeram wzrokiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy deser.
    i nieskomplikowany ;] a wygląda jak lody!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale. Ale sobie apetytu narobiłam. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. zgrzeszyłabym nie komentując (Ania mi kazała) : ) ubóstwiam już ten przepis ! DZIĘKUJEMY ! Dosia i jej mama :D

    OdpowiedzUsuń
  5. W punkcie 6 dodane co zrobić z żelatyną :) a o herbatnikach jest napisane w przygotowaniach kiedy je ułożyć. Dopisałam je w składnikach - rzeczywiście nie było. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj jakie pyszności, trzeba sie zabrac za tą pięknotę:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...