Każda pora jest dobra na zjedzenie ryby . Mojej rodzinie przyrządziłam karpia, teraz w maju, ale ten sam sposób stosuję na wieczerzę Wigilijną :)
Podaję zatem mój sposób na usmażenie tej ryby.
Składniki :
- karp
- mąka
- cebula
- sól , pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rybę należy oczyścić z łusek i wypatroszyć, podzielić na części
- Pokrojoną rybę umyć pod bieżącą wodą i osączyć na sicie
- Cebulę obrać i kroić w pierścienie
- Wypatroszoną rybę przekładamy na miskę i posypujemy obficie solą
- Dzwonka ryby przekładamy pokrojoną cebulą ( im więcej cebuli tym lepszy smak zyska nasza ryba i pozbędziemy się zbędnego śluzu )
- Tak przyrządzoną rybę przykrywam pokrywką i stawiam w chłodne miejsce , najlepiej na całą noc
- Przed smażeniem rybę myjemy krótko z przypraw i osączamy na sicie
- Rybę smażymy na głębokim oleju , wpierw maczamy każde dzwonko w mące i pieprzu ( mieszamy na talerzu )
- Smażymy każdy kawałek po dwa razy z obydwu stron.
Tak wygląda moja ryba po posoleniu i przełożeniu cebulą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz