środa, 9 maja 2012

Karp smażony na Wigilię


       

  Każda pora jest dobra na zjedzenie ryby . Mojej rodzinie przyrządziłam karpia, teraz w maju, ale ten sam sposób stosuję na wieczerzę Wigilijną :) 
Podaję zatem mój sposób na usmażenie tej ryby.  


  Składniki :
                                                                                             
  • karp
  • mąka
  • cebula
  • sól , pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Rybę należy  oczyścić z łusek i wypatroszyć, podzielić na części 
  2. Pokrojoną rybę umyć pod bieżącą  wodą i osączyć na sicie
  3. Cebulę obrać i kroić w pierścienie
  4. Wypatroszoną rybę przekładamy na miskę i posypujemy obficie solą 
  5. Dzwonka ryby przekładamy pokrojoną cebulą ( im więcej cebuli tym lepszy smak zyska nasza ryba i pozbędziemy się zbędnego śluzu  )
  6. Tak przyrządzoną rybę przykrywam pokrywką i stawiam  w chłodne miejsce , najlepiej na całą noc
  7. Przed smażeniem rybę myjemy krótko z przypraw i osączamy na sicie
  8. Rybę smażymy na głębokim oleju , wpierw maczamy każde dzwonko w mące i pieprzu   ( mieszamy na talerzu )
  9. Smażymy każdy kawałek po dwa razy z obydwu stron.
                                    
Tak wygląda moja ryba po posoleniu i przełożeniu cebulą .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...