Składniki :
- filet z kurczaka
- papryka o co najmniej dwóch kolorach ( razem 2 sztuki )
- cebula
- imbir ok. 2 cm świeżego korzenia
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 1/3 puszki mleczka kokosowego
- sok z całej cytryny
- carry, sól, pieprz, cukier
Przygotowanie :
- Filet z kurczaka kroimy w kostkę , ja pokroiłam w grubą , ale lepsze są mniejsze kawałki
- Obieramy 3 ząbki czosnku , wyciskamy sok z cytryny i w to wkładamy pokrojone mięso ( na co najmniej 30 min. )
- Umyte papryki kroimy w kostkę
- Na patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę i obrany , pokrojony imbir
- Dokładamy do tego pokrojoną paprykę , resztę rozdrobnionego czosnku i razem smażymy , aż wszystko trochę zmięknie
- Dokładamy teraz mięso z marynaty (nie dodawajmy nadmiaru soku w którym marynowało się mięso) i ponownie smażymy , aż mięso się ugotuje ( przykryć pokrywką , nie zapominać mieszać od czasu do czasu )
- Gdy już wszystko jest miękkie dodajemy mleczko kokosowe i 1 /2 łyżeczki carry
- Gotujemy całość jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli trzeba odrobinę cukru do smaku. Pycha :)
Super pomysł. Lubię takie kolorowe dania, które pożera się już wzrokiem :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo zapowiada się arcysmacznie :)
OdpowiedzUsuńZapewniam ,że bardzo smaczne danko ...
UsuńJaki jest tak mniej więcej koszt takiego dania? I czy można dać coś innego, prócz papryki?
OdpowiedzUsuńWedług moich wyliczeń około 25 zł,ale danie jest na co najmniej kilka osób. Paprykę właściwie trudno czymś innym zastąpić, może spróbować dodać kukurydzę konserwową, albo suszone śliwki (wpierw namoczyć i pokroić). ALE TO JUZ BĘDZIE INNY SMAK:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzisiaj sobie wypróbowałem ten przepis i wyszło genialne. Jedyne co zmieniłem to dodałem jeszcze pędy bambusa, no ale bycie pandą do czegoś zobowiązuje :)
OdpowiedzUsuńFajny dodatek, przyznam, że na to nie wpadłam, pozdrawiam i smacznego !
Usuń