Jakiś czas temu podałam przepis na sernik bez sera.
Ten jest podobny tzn. nie ma w składzie ciasta sera, a tylko jogurty - bałkańskie .
Nie smakuje jak tradycyjny sernik , ale jest chyba mniej kaloryczny od tego z serem białym :)
Składniki:
- 3 opakowania jogurtu bałkańskiego - każdy po 340 g
- 5 jaj
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 budynie śmietankowe ( użyłam takie na 1/2 l. mleka )
- rodzynki , biszkopty
- 1/2 szklanki oleju
Przygotowanie :
- Żółtka ucieramy z cukrem dodawanym stopniowo ( rodzynki namaczamy we wrzącej wodzie i oczekują )
- Dodajemy po łyżce jogurtu aż do wyczerpania ) i ucieramy
- W trakcie dodajemy stopniowo olej i sypkie budynie
- Rodzynki osączamy dokładnie i dodajemy do masy
- Białka bijemy na pianę i dodajemy już łyżką delikatnie łącząc je z masą
- Ja do pieczenia użyłam prodiża, ciasto przełożyłam do foremki na dnie której ułożyłam biszkopty
- Wadą tego pieczenia była spora ilość masy jajeczno -jogurtowej i ciasto w trakcie pieczenia lekko z wierzchu mi się przypaliło a w środku jeszcze było nie upieczone , przykryłam je folią aluminiową i dopiekłam
- W przepisie który znalazłam na opakowaniu jogurtu napisano by " piec długo w temp. 180 stopni C"
- W prodiżu piekłam sernik prawie 2 godziny.
Następnym razem na prodiż wezmę tylko 2 opakowania jogurtu i będzie akurat.
Mam w planach zrobienie takiego sernika:). Wygląda bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić , bo warto :)
Usuńzjadłabym takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Pewnie ma lekko bardziej kwaskawy posmak. Chętnie bym się sama przekonała:)
OdpowiedzUsuńCo dziś zjem na śniadanie?
Wcale nie jest kwaskowy , a bardziej budyniowy :) pozdrawiam
UsuńTrzeba wypróbowac...
Ciekawe, ciekawe;))
OdpowiedzUsuńten sernik "nie sernik" wygląda znakomicie:) musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuń