sobota, 16 czerwca 2012

Pierogi z jagodami

    Jako , że zaczęły się jagody , zrobiłam pierogi z ich nadzieniem   .
                                            
        Ciasto zarabiamy jak na pierogi z białym serem . (kliknij link)
Składniki na farsz :
  • jagody 
  • śmietana do jagód którymi polejemy pierogi
  • cukier
Przygotowanie :
  1. Zarabiamy ciasto
  2. Przygotowujemy farsz tzn. umyte  (przelewamy na sicie i osączamy ) i  osączone  jagody posypujemy  ciut cukrem
  3. Na wykrojone ciasto kładziemy tyle jagód , by można było swobodnie je skleić (tak  aby nie wypływał sok na wierzch )
  4. Na wrzącą wodę wrzucamy stopniowo , ostrożnie pierogi , gotujemy około 4 - 6 min. po wypłynięciu na wierzch
  5. Polewamy jagodowym sosem z cukrem i śmietaną
  6. Najsmaczniejsze świeże po ugotowaniu :)


Widziałam pytanie - co zrobić , by sok z jagód nie wypływał z pierogów ?
Ja dodałam do wszystkich jagód przeznaczonych na nadzienie troche cukru i delikatnie wymieszałam.
Nie nakładałam jagód zbyt dużo . Z pierogów , które gotowałam farsz wypłynął  może z 4 sztuk :)
Ale może dobrym sposobem byłoby dodać do farszu odrobinę mąki ziemniaczanej?
Jeśli jeszcze będę je gotować to sprawdzę i napiszę czy jest to skuteczny sposób...

12 komentarzy:

  1. Ale mi ochoty narobiłaś na takie pierożki! :) Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  2. pierogi z jagodami to moje ulubione. Najlepsze do tej pory robi mi babcia :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz po tych z białym serem są dla mnie te z jagodami :)

      Usuń
  3. Już są jagody?? super, bo na pierogi z jagodami mam ochotę od dłuugiego czasu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj uwielbiam:) polane śmietanką i posypane cukrem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, kocham jagody, pierogi...połączenie zwłaszcza;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej! Co bym dała za jednego takiego pierożka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wyobrażam sobie lata bez tych pierogów! Niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie dodaję cukru do borówek w nadzieniu, bo wtedy właśnie puszczają więcej soku. Słodzimy na talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...