niedziela, 8 lipca 2012

Muffinki z czekoladą białą i gorzką






Składniki :

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1czekolada biała
  • 10 czubatych łyżek cukru 
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 mała torebka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smarowania foremki
Przygotowanie :
  1. Czekoladę grubo posiekać
  2. Masło utrzeć z cukrem na gładka masę
  3. Do utartej masy dodać kolejno jajka , mąkę, proszek do pieczenia
  4. Wlać mleko , zmiksować na jednolitą masę
  5. Wrzucić do całości pokruszoną czekoladę  - wymieszać
  6. Ciasto wylewać do foremek 
  7. Piec w temp. 175 stopni C do zarumienienia - wychodzi około 25 muffinek .
Przepis pochodzi z dawnych moich zapisków , ten jest wycięty z gazety, trudno dziś powiedzieć z jakiej .



7 komentarzy:

  1. ja właśnie zaraz idę robić muffinki, ale z jagodami i białą czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z czekoladą to jedne z lepszych muffinek

    OdpowiedzUsuń
  3. dołują mnie te babeczki - bo nie mam foremek ;( a tak pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie warto się dołować tylko zakupić blaszkę w której są foremki , a potem już tylko papilotki :)
      pozdrawiam

      Usuń
  4. Placek z jagodami rozłożył mnie na łopatki, a muffinki urzekły wspaniałym wyglądem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ pyszne musiały być... pychota.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...