PROSTE CIASTO
Składniki na biszkopt :
- 4 jajka
- szklanka mąki 4 łyzki oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na przełożenie tortu ; śmietana - 300 ml , jagody , 3 łyzki pudru
Przygotowanie :
- Biszkopt upiec według przepisu : biszkopt z kremem ajerkoniakowym
- Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 części
- Przygotować bitą śmietanę tortową w następujący sposób ;około 300 ml śmietany ubijamy z 2- 3 łyżkami cukru pudru , rozdzielamy ją na 2 garnuszki , do jednej dodajemy garść jagód i energicznie ucieramy , a druga pozostaje tylko z cukrem
- Przekrojone ciasto układamy na talerzu i smarujemy bitą śmietaną z cukrem pudrem , drugi krążek ciasta smarujemy śmietaną z utartymi jagodami
- Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą białą śmietaną , posypujemy jagodami
Bardzo pomysłowy i na pewno bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńJagódki na czasie, bardzo apetyczny torcik:)
OdpowiedzUsuńurocza słodkość, kto świętuje? ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno też tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
http://my-and-your-inspirations.blogspot.com/
mniam, mniam, cudny.
OdpowiedzUsuńładnie się prezentuje, solenizant pewnie zachwycony ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)