sobota, 14 lipca 2012

Urodzinowy torcik biszkoptowy z jagodami




PROSTE CIASTO
Składniki  na biszkopt :
  • 4 jajka 
  • szklanka mąki 4 łyzki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na przełożenie tortu ; śmietana - 300 ml , jagody , 3 łyzki pudru
Przygotowanie :
  1. Biszkopt upiec według przepisu  : biszkopt z kremem ajerkoniakowym
  2. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 części
  3. Przygotować bitą śmietanę tortową  w następujący sposób ;około 300 ml śmietany ubijamy z 2- 3 łyżkami cukru pudru , rozdzielamy ją na 2 garnuszki , do jednej dodajemy garść jagód i energicznie ucieramy , a druga pozostaje tylko z cukrem
  4. Przekrojone ciasto układamy na talerzu i smarujemy  bitą śmietaną z cukrem pudrem  , drugi krążek ciasta smarujemy śmietaną z utartymi jagodami
  5. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą białą śmietaną , posypujemy jagodami
Doskonałe na przyjęcie urodzinowe :) piekłam w prodiżu


6 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowy i na pewno bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagódki na czasie, bardzo apetyczny torcik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. urocza słodkość, kto świętuje? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i na pewno też tak smakuje! :)

    Pozdrawiam serdecznie

    http://my-and-your-inspirations.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. ładnie się prezentuje, solenizant pewnie zachwycony ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...