czwartek, 11 października 2012

Boczek pieczony w rękawie







Składniki :
  • boczek, mój miał niewiele  bo 90 dag i był dość cienki
  • sól, pieprz prawdziwy mielony
  • tymianek suszony
  • olej
  • 4 spore ząbki czosnku
  • rękaw do pieczenia
Przygotowanie :
  1. Boczek umyć pod bieżąca wodą , osuszyć
  2. Posypać dość obficie solą i pieprzem
  3. Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć doskonale na mięsie
  4. Włożyć do rękawa i wtedy polać olejem
  5. Zawiązać rękaw i porobić kilka dziurek
  6. Ja piekłam boczek w prodiżu przez około 50 min.
  7. Był miękki i bardzo smaczny ,  cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka
  8. A wytopiony podczas pieczenia  smalec był w sam raz na kromkę chleba :)

11 komentarzy:

  1. Najbardziej lubię go tuż po upieczeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczonego boczku dawno nie robiłam i nie jadłam.
    Mogę się zaprosić do Ciebie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł. Popędzę dziś po boczek, bo takiego smaka mi narobiłaś. Mąż będzie zachwycony!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas zawsze pieczony (i zwijany) boczek gości na stołach w Wielkanoc ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. sklepowe wyroby nie mają szans z tymi domowymi :) Zajadałabym taki jeszcze ciepły

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tak przygotowany boczek, zawsze podjadam za czym ostygnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten mój też był krojony jeszcze był cieplutki, smakował wyśmienicie:)

      Usuń
  7. Fajny blog ;d
    Zapraszam . . . http://roksanazientara.blogspot.com/
    <3 !

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam boczek na chlebku ;) mmmmmm
    i ten zapach podczas pieczenia.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...