Składniki :
- dowolna ilość dyni
- 2 szklanki wody
- 15 dag cukru, płaska łyżeczka soli
- kilka goździków
- 1/2 szklanki octu 10 % - tej zalewy starcza na 3 średnie słoiczki
Przygotowanie :
- Obraną dynię pokroić w kostkę - nie tak małą
- Przygotować zalewę z wody , cukru , goździków (BEZ OCTU ) w takim garnku , by dynia się zmieściła
- Gdy zalewa zacznie się gotować wrzucamy do niej kawałki dyni i zagotowujemy
- Gotujemy krótko , tylko tyle by dynia zmiękła
- Do czystych , przygotowanych słoików przekładamy kostki dyni , a do zalewy dolewamy OCET i jeszcze raz ją gotujemy
- Gdy zawrze , zalewamy nią dynię w słoikach (najlepiej bez goździków )
- Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem , przykrywamy kocem do dnia następnego .
A jeszcze smacznej można przygotować dynię. Polecam przepis na dynię w soku z limonek i białym winie. Palce lizać :)
Super przepis. Uwielbiam to, jak wygląda marynowana dynia w słoiczku :)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze przepraszam za tak długą nieobecność, miałam sporo na głowie, ale już jestem i nadrabiam zaległości.
OdpowiedzUsuńPo drugie ciekawy przepis. Po raz pierwszy spotykam się z taką dynią ;)
Pozdrawiam
witam ! ciesze sie z Twojej obecności u mnie ,
Usuńi tak w ogóle pozdrawiam serdecznie :)
uwielbiam marynowaną dynię :)
OdpowiedzUsuń