poniedziałek, 8 października 2012

Dynia marynowana



Składniki :
  • dowolna ilość dyni
  • 2 szklanki wody 
  • 15 dag cukru, płaska łyżeczka soli
  • kilka goździków
  • 1/2 szklanki octu 10 % - tej zalewy starcza na 3 średnie słoiczki
Przygotowanie :
  1. Obraną dynię pokroić w kostkę - nie tak małą
  2. Przygotować zalewę z wody , cukru , goździków (BEZ OCTU ) w takim garnku , by dynia się zmieściła
  3. Gdy zalewa zacznie się gotować wrzucamy do niej kawałki dyni i zagotowujemy
  4. Gotujemy krótko , tylko tyle by dynia zmiękła
  5. Do czystych , przygotowanych słoików przekładamy kostki dyni , a do zalewy dolewamy OCET i jeszcze raz ją gotujemy
  6. Gdy zawrze , zalewamy nią dynię w słoikach (najlepiej bez goździków )
  7. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem , przykrywamy kocem do dnia następnego .
A jeszcze smacznej można przygotować dynię. Polecam przepis na dynię w soku z limonek i białym winie. Palce lizać :)

4 komentarze:

  1. Super przepis. Uwielbiam to, jak wygląda marynowana dynia w słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po pierwsze przepraszam za tak długą nieobecność, miałam sporo na głowie, ale już jestem i nadrabiam zaległości.
    Po drugie ciekawy przepis. Po raz pierwszy spotykam się z taką dynią ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam ! ciesze sie z Twojej obecności u mnie ,

      i tak w ogóle pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. uwielbiam marynowaną dynię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...