Składniki :
- 3 szklanki startej cukinii
- 20 dag startego twardego, żółtego sera
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół )
- 4 duże jajka
- 2 starte marchewki
- 3 cebule pokrojone w kostkę ( ja dodałam jedną czerwoną )
- 1/2 szklanki oleju
- sól, pieprz , zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa - do smaku
Przygotowanie:
- Startą cukinię , marchew , ser i pokrojona cebulę połączyć i dobrze wymieszać
- Dosypać stopniowo kaszę lub bułkę, sól, pieprz, zioła, gałkę i wymieszać
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę , a żółtka dodać do masy
- Wlać stopniowo olej i dokładnie wymieszać
- Ubite białka dołożyć do całości i starannie wymieszać
- Przełożyć do foremek 2 mniejszych lub jednej większej
- Ja piekłam w prodiżu ponad godzinę - 70 min.
Jeśli chcemy upiec pasztet tylko dla swojej rodziny to zróbmy go z połowy porcji, no chyba, że mamy z kim się nim podzielić :) Ewentualnie mamy w perspektywie przyjęcie z gośćmi, którzy za mięsem nie przepadają ...
Lubię!
OdpowiedzUsuńrobię z ciecierzycy,grzybów,cukinii...
To tez pewnie pyszny :)
Usuń