sobota, 13 października 2012

Pasztet bez mięsa - warzywny




Składniki :
  • 3 szklanki startej cukinii
  • 20 dag startego twardego, żółtego sera
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół )
  • 4 duże jajka 
  • 2 starte marchewki
  • 3 cebule pokrojone w kostkę ( ja dodałam jedną czerwoną )
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól, pieprz , zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa - do smaku
Przygotowanie:
  1. Startą cukinię , marchew , ser i pokrojona cebulę połączyć i dobrze wymieszać
  2. Dosypać stopniowo kaszę lub bułkę, sól, pieprz, zioła, gałkę i wymieszać
  3. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę , a żółtka dodać do masy 
  4. Wlać stopniowo olej i dokładnie wymieszać
  5. Ubite białka dołożyć do całości i starannie wymieszać
  6. Przełożyć do foremek 2 mniejszych lub jednej większej
  7. Ja piekłam w prodiżu ponad godzinę - 70 min.
Jeśli chcemy  upiec pasztet tylko dla swojej rodziny to zróbmy go z połowy porcji, no chyba, że mamy z kim się nim podzielić :)           Ewentualnie mamy w perspektywie przyjęcie z gośćmi, którzy za mięsem nie przepadają ...

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...