Składniki :
- filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet
- musztarda francuska
- śmietana, olej
- sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie :
- Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju
- Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić
- 3 - 4 łyżki musztardy rozmieszać z 3/4 szklanki słodkiej śmietany ( jeśli odpowiada nam ostrzejszy smak to dodajmy więcej musztardy )
- Gdy mięso już będzie miękkie wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać
- Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny
- Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku
- Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można zrobić "zatrzepkę" z mąki w małej ilości wody i wszystko jeszcze raz zagotować- mieszając
Danie na tyle proste i szybkie, że warto zrobić (choć może nie wygląda zbyt efektownie ).
Do tego surówka i mamy danie obiadowe:)
Sos z musztardy francuskiej bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, sos musztardowy pyszny ;)
OdpowiedzUsuńMoże niezbyt fotogeniczny, ale na pewno pyszny ten Twój kurczak :) Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne... :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na sos ;) lubię sosy musztardowe, ale z musztardy jeszcze nie próbowałam zrobic
OdpowiedzUsuńLubię sosy musztardowe!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie.. :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie, dopiero zaczynam i bardzo zależy mi na opiniach i wskazówkach ;)
http://danceinmykitchen.blogspot.com/
Biorę w ciemno:)
OdpowiedzUsuńlubie sos musztardowy .. pamietam czasy jak jadlo sie w nim jajka na twardo mniam :)
OdpowiedzUsuń