środa, 17 października 2012

Filet z kurczaka w sosie z musztardy francuskiej



Składniki :

  • filet z kurczaka , na jedna osobę (niezbyt głodną ) wystarczy pojedynczy filet
  • musztarda francuska
  • śmietana, olej
  • sól , pieprz ,ewentualnie kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie :
  1. Fileta lekko rozbić (ale niekoniecznie) , pokroić w drobną kostkę i obsmażyć krótko na oleju
  2. Podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i gotować do miękkości (uważać , by nie przypalić, podlewać wodą !), wtedy mięso posolić
  3. 3 - 4 łyżki musztardy rozmieszać z 3/4 szklanki słodkiej śmietany ( jeśli odpowiada nam ostrzejszy smak to dodajmy więcej musztardy )
  4. Gdy mięso już będzie miękkie wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać 
  5. Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny
  6. Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku 
  7. Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można zrobić  "zatrzepkę" z mąki w małej ilości wody i wszystko jeszcze raz zagotować- mieszając



Danie na tyle proste i szybkie, że warto zrobić (choć może nie wygląda zbyt efektownie ).
 Do tego surówka i mamy danie obiadowe:)

9 komentarzy:

  1. Sos z musztardy francuskiej bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, sos musztardowy pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może niezbyt fotogeniczny, ale na pewno pyszny ten Twój kurczak :) Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł na sos ;) lubię sosy musztardowe, ale z musztardy jeszcze nie próbowałam zrobic

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie.. :)

    zapraszam do mnie, dopiero zaczynam i bardzo zależy mi na opiniach i wskazówkach ;)
    http://danceinmykitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. lubie sos musztardowy .. pamietam czasy jak jadlo sie w nim jajka na twardo mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...