Składniki :
- 3 -4 parówki surowej , białej kiełbasy
- liść laurowy
- 3 -4 ziarnka pieprzu
- ewentualnie mała , obrana cebula
Przygotowanie :
- Do garnuszka wlewamy GORĄCEJ wody tyle , by pokryła kiełbasę
- Gdy zacznie wrzeć wkładamy ostrożnie kiełbasę (umyć pod bieżącą wodą ! ) , dodajemy przyprawy i zagotowujemy
- Od momentu zawrzenia wody po włożeniu wędliny, przestawiamy garnek na jak najmniejszy płomień i gotujemy ją ok.15 min.
- Właściwie to woda powinna tylko lekko "pyrkać "
- Jeśli mamy czas to niech kiełbaska poleży i wystygnie w tym wywarze
- Woda w której gotowaliśmy wędlinę może być wykorzystana do ugotowania białego barszczu , nawet takiego z torebki .
Ugotowaną, białą kiełbasę możemy po przestudzeniu lekko ponakłuwać i obsmażyć na tłuszczu.Wpierw obsypujemy lekko majerankiem, a potem po usmażeniu polewamy keczupem :)
smacznego!
smacznego!
Ja akurat nie przepadam za białą kiełbasą, ale musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuńJak ugotować?
OdpowiedzUsuńTo chyba oczywiste.
Choć ja wolę pieczoną.
Dawno takiej nie jadłam, zazwyczaj ląduje w żurku:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Od razu inny smak!
OdpowiedzUsuń