piątek, 5 października 2012

Ryba smażona w zalewie octowej



Składniki :

  • dowolna ryba -może być filet rybny
  • 1/3 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • ziele 3 ziarna, pieprz  4 - 5 ziaren
  • liść laurowy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie :
  1. Rybę ( najlepiej słodkowodną ) oprawić i pokroić na dzwonka
  2. Usmażyć tylko w mące
  3. Przygotować zalewę z podanych składników - gotując ja chwilę
  4. Do słoja włożyć usmażoną rybę i zalać ciepłą jeszcze zalewą, postawić słój do góry dnem - wystudzić i dopiero schować do lodówki
  5. Ryba do spożycia jest najlepsza dopiero co najmniej po 2 tygodniach "leżakowania " w zalewie, a wtedy ości skruszeją :), filet szybciej " dojdzie"
  6. Przyprawy po zagotowaniu w zalewie - wyjąć , można zostawić tylko ziarna pieprzu.
A tę rybkę przygotowała i podzieliła się nią ze mną Zosia i Janusz . Dziękuję ! 
Już nie mogę się doczekać kiedy będą ją konsumować :)


7 komentarzy:

  1. Oj dawno nie jadłam takiej ryby.
    Chyba nie za bardzo lubię się z octem.
    Ale jeżeli jest w łagodnej zalewie to chętnie się poczęstuję.
    U mnie też ryba.
    Może się wymienimy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można w delikatnie octowej zalewie. Ja za octem tez nie przepadam, dlatego na co dzień używam jabłkowego:)
      Wymiana załatwiona :)

      Usuń
  2. Nigdy takiej nie jadłam, choc wiem, że istnieje.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis-to chyba tak na modłę wschodnią?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest genialny!!! Moj maz wlasnie sie zajada rybka z tego przepisu i kazal zapisac w zeszycie przepisowym:) Dziekuje za ten super przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...