czwartek, 8 listopada 2012

Czosnkowa sałatka z cukinią



Składniki :

  • 40 dag obranej, drobno pokrojonej cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • sól , pieprz 
  • sok z cytryny
  • koperek



Przygotowanie :
  1. Po obraniu cukinię pozbawić nasion i miękkiego miąższu -pokroić
  2. Na patelni rozgrzać olej i włożyć cukinię
  3. Smażyć pod przykryciem dopóki nie straci surowizny i stanie się miękka
  4. Zestawić z ognia
  5. Czosnek obrać , pokroić drobno i utrzeć ze solą
  6. Dodać do przestudzonej cukinii , doprawić pieprzem i odrobiną soku z cytryny - wymieszać
  7. Podawać do pieczywa z żółtym serem lub wędliną.
Pomysł zaczerpnęłam z pozycji H. Nowak " Surówki , sałatki ..."


4 komentarze:

  1. smakowicie wygląda:)
    jakbym nie wiedziała, że to cukinia, powiedziałabym, że to sałatka ziemniaczana;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, przypadłby do gustu mojej rodzinie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...