Składniki :
- karkówka - około 1 i 1/2 kg
- boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy
- ziemniaki
- marchew, liście kapusty
- cebula, jabłko
- sól, pieprz, olej
- cynamon, ziarna jałowca
- wino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwie
Przygotowanie :
- Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc)
- Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew i cebule pokroić w talarki
- Na dno brytfanny z przykryciem wlewamy 2-3 łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie )
- Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty
- Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie )
- Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki
- Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem
- Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około 2 godzin
- Od czasu do czasu zaglądamy i podlewamy mięso winem
- Mięso pięknie pachnie, jest soczyste i miękkie
- Jeśli kroimy je na ciepło to na grubsze plastry, a na cieńsze uda się dopiero na zimno:)
Pyszne!
OdpowiedzUsuń:) owszem.
UsuńNapracowalas sie wiec zapraszam na wyroznienie :) Karkoweczka az slinka cieknie :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńależ tym mięskiem musiało pachnieć w całym domu!
OdpowiedzUsuńmniam;)
Tak, pachniało w każdym zakamarku domu:)
Usuńwspaniałe składniki:) oj to musiało być pyszne
OdpowiedzUsuńOj było pyszne:)
UsuńZgadza się:)
Usuńmięso doprawione cynamonem? intrygujący pomysł ... naprawdę :)
OdpowiedzUsuńale sprawdzony pomysł, naprawdę:)
Usuńile tu ciekawych przepisów, karkówka wygląda pysznie, zapraszam serdecznie do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńZajrzę do swojej imienniczki :) na pewno
Usuńbardzo ciekawe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, ciekawe:)
UsuńAle apetycznie wygląda! Aż mnie naszła ochota na karkówke ;))
OdpowiedzUsuńZapraszam na plasterek:)
UsuńInteresujący przepis, nigdy nie dawałam cynamonu do mięs.
OdpowiedzUsuńA ja lubię eksperymenty, a to bardzo udany- sprawdzony:)
Usuńbardzo apetycznie przygotowane ! pozdrawiam ; )
OdpowiedzUsuńDziekuję, naprawdę smaczne.Też pozdrawiam:)
UsuńCynamon z mięsem? Tego jeszcze nie próbowałam :D
OdpowiedzUsuńWarto, bo smaczne:)
UsuńUla! pyszna ta karkówka, świetne przyprawy; widzę, że obie lubimy karkówkę:)
OdpowiedzUsuńŚwietny i prosty pomysł na obiad... Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMMm pyszności!
OdpowiedzUsuńCynamon z mięsiwem pychota, bo często dodaję, ale w tak wspaniałym zestawieniu- to można umrzeć z rozkoszy!!!!! mam słabość do boczusia i karkóweczki!
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie laczylam karkowki i cynamonu. bardzo ciekawy pomysl, zapewne przepyszna :)
OdpowiedzUsuń