sobota, 24 listopada 2012

Karkówka z cynamonem




Składniki :

  • karkówka - około 1 i 1/2 kg
  • boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy
  • ziemniaki 
  • marchew, liście kapusty
  • cebula, jabłko
  • sól, pieprz, olej
  • cynamon, ziarna jałowca
  • wino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwie
Przygotowanie :
  1. Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc)
  2. Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew i cebule pokroić w talarki
  3. Na dno brytfanny z przykryciem wlewamy 2-3 łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie )
  4. Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty
  5. Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie )
  6. Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki
  7. Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem
  8. Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około 2 godzin
  9. Od czasu do czasu zaglądamy i podlewamy mięso winem
  10. Mięso pięknie pachnie, jest soczyste i miękkie
  11. Jeśli kroimy je na ciepło to na grubsze plastry, a na cieńsze uda się dopiero na zimno:)







27 komentarzy:

  1. Napracowalas sie wiec zapraszam na wyroznienie :) Karkoweczka az slinka cieknie :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ tym mięskiem musiało pachnieć w całym domu!
    mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe składniki:) oj to musiało być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. mięso doprawione cynamonem? intrygujący pomysł ... naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ile tu ciekawych przepisów, karkówka wygląda pysznie, zapraszam serdecznie do siebie http://wkuchniuli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale apetycznie wygląda! Aż mnie naszła ochota na karkówke ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Interesujący przepis, nigdy nie dawałam cynamonu do mięs.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja lubię eksperymenty, a to bardzo udany- sprawdzony:)

      Usuń
  9. bardzo apetycznie przygotowane ! pozdrawiam ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Cynamon z mięsem? Tego jeszcze nie próbowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ula! pyszna ta karkówka, świetne przyprawy; widzę, że obie lubimy karkówkę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny i prosty pomysł na obiad... Na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Cynamon z mięsiwem pychota, bo często dodaję, ale w tak wspaniałym zestawieniu- to można umrzeć z rozkoszy!!!!! mam słabość do boczusia i karkóweczki!

    OdpowiedzUsuń
  14. jeszcze nigdy nie laczylam karkowki i cynamonu. bardzo ciekawy pomysl, zapewne przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...