Tort osiemnastkowy
A to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste.
Składniki:
na biszkopt-
- 10 raczej małych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na piane dosypując stopniowo cukier ( zaczynany dosypywać cukier, gdy już pojawi się piana), po jednym żółku i cały czas ucieramy
- Dosypujemy stopniowo mąkę ( przesianą !) pomieszaną z proszkiem i kakao -mieszamy
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku, przez około 35 - 40 min. w temp. 160 - 180 stopni C.
- Po przestudzeniu kroimy na 3 części- najlepiej podzielić sobie pracę na dwa etapy i jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zająć się kremem i dekoracją
Składniki na krem:
- słoiczek Nutelli duży
- 1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce
- 2 jajka + 2 łyżki cukru
- 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania
- 1 łyżka kakao
- dowolny smakowo dżem
- migdały
- ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody
Przygotowanie kremu:
- Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale
- 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru
- Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać
- Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać
- Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus)
Przygotowanie tortu:
- Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem
- Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy wierzchni krążek
- Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta
- Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu
- Pozostawiamy część na dekorację i upiększamy według uznania :)
- Mój tort ma boki obsypane migdałami w płatkach
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć po przekrojeniu tortu, ponieważ nie było czasu, jak to podczas takiej uroczystości. Kiedyś powtórzę ten wypiek i wtedy naprawię ten błąd :)
Pięknie ozdobiony i jeszcze w dodatku czekoladowy, nic tylko jeść!!!
OdpowiedzUsuńOlu masz rację, znikał z talerzy tak szybko, że zapomniano zrobić dodatkowych zdjęć:)
UsuńTort elegancki bardzo i pysznościowo wygląda:)Wszystkiego pięknego,mądrego i dobrego w dorosłym życiu dla córci
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu mojej Córki, a mojego osobistego fotografa:)
UsuńWygląda wspaniale i myślę, że Córka będzie zadowolona z takiego tortu :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, tak było:)
UsuńWYGLĄDA PRZEPYSZNIE!
OdpowiedzUsuńI tak smakował.
Usuńślicznie wyszedł :))
OdpowiedzUsuńdziękujemy:)
UsuńTort przepiękny!!!! I na pewno przesmakowity...:-)
OdpowiedzUsuńpyszniutki był:), piękny też, dziękujemy!
UsuńCzekoladowe cudo! :) A Córce złóż ode mnie najserdeczniejsze życzenia- wszakże 18 urodziny są jednymi z najważniejszych! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu Córki, a na pewno sama przeczyta wszystkie komentarze:)
UsuńO rety, cudowny! Sama chciałabym dostać taki tort na swoje 18 urodziny, które już w maju :)
OdpowiedzUsuńTo tego życzę, a nawet jeszcze wspanialszego, pozdrawiam !
Usuńo jeny jaki piękny... przypomniał mi się mój 18tkowy tort :) robiła go moja mama, pamiętam że bardzo się postarała, bo poprosiłam ją o piętrowy ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie!:)
OdpowiedzUsuńfenomenalnie przybrany! chylę czoło:D
WSPANIAŁY!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWygląda pysznie...:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla córci...:)
Ps.
Zapraszam do mnie na rozdanie 4 super nagród wartości 300 pln
http://otulona-zapachem.blogspot.com/2012/12/moje-pierwsze-rozdanie-i-nagrody.html
Oj, ten tort jest cudowny... :) Byłabym w siódmym niebie, gdyby ktoś zrobił taki na moją osiemnastkę.
OdpowiedzUsuńWszystko jest możliwe :)
UsuńPiękny - Córcia musiała być zachwycona :)
OdpowiedzUsuńTak było, gościom tez smakował:)
UsuńNawet nie zdawałam sobie sprawy, że wykorzystałam przepis z Twojego bloga! :) Na tort urodzinowy córeczki nałożyłam tę masę z nutellą :D super!
OdpowiedzUsuńTo fajnie, jeśli tylko smakował to się cieszę:)
UsuńOj bardzo smakował :) Torcik był z tą masą i śmietanowo-kokosową, genialnie wyszło :)
UsuńGratulacje, ze wyszedł taki wspaniały, pozdrawiam świątecznie:)
UsuńPiękny! Kochamy migdały i czekoladę :D Pewnie jest obłędny w smaku, bo czy coś z nutellą może być nie dobre? :P
OdpowiedzUsuń