piątek, 28 grudnia 2012

Tort czekoladowy





Tort osiemnastkowy

A to dzieło zostało upieczone specjalnie na Urodziny mojej Córki . Bo i urodziny szczególne -osiemnaste.

Składniki:
na biszkopt-

  • 10 raczej małych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na piane dosypując stopniowo cukier ( zaczynany dosypywać cukier, gdy już pojawi się piana), po jednym żółku i cały czas ucieramy
  2. Dosypujemy stopniowo mąkę ( przesianą !) pomieszaną z proszkiem i kakao -mieszamy
  3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, przez około 35 - 40 min. w temp. 160 - 180 stopni C.
  4. Po przestudzeniu kroimy na 3 części- najlepiej podzielić sobie pracę na dwa etapy i jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zająć się kremem i dekoracją
Składniki na krem:
  • słoiczek Nutelli duży
  • 1 masło zwykłe i 1 masło roślinne w kostce
  • 2 jajka + 2 łyżki cukru
  • 3/4 setkowego kieliszka spirytusu - do nasączania
  • 1 łyżka kakao
  • dowolny smakowo dżem
  • migdały
  • ewentualnie rozpuszczalna kawa( według smaku) lub sok z cytryny : 2-3 łyżki soku na szklankę letniej, przegotowanej wody
Przygotowanie kremu:
  • Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale
  • 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru
  • Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać
  • Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać
  • Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło  około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus)
Przygotowanie tortu:
  1. Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem
  2. Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy wierzchni krążek
  3. Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta
  4. Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu
  5. Pozostawiamy część na dekorację i upiększamy według uznania :)
  6. Mój tort ma boki obsypane migdałami w płatkach
Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć po przekrojeniu tortu, ponieważ nie było czasu, jak to podczas takiej uroczystości. Kiedyś powtórzę ten wypiek i wtedy naprawię ten błąd :)

30 komentarzy:

  1. Pięknie ozdobiony i jeszcze w dodatku czekoladowy, nic tylko jeść!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu masz rację, znikał z talerzy tak szybko, że zapomniano zrobić dodatkowych zdjęć:)

      Usuń
  2. Tort elegancki bardzo i pysznościowo wygląda:)Wszystkiego pięknego,mądrego i dobrego w dorosłym życiu dla córci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu mojej Córki, a mojego osobistego fotografa:)

      Usuń
  3. Wygląda wspaniale i myślę, że Córka będzie zadowolona z takiego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort przepiękny!!!! I na pewno przesmakowity...:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladowe cudo! :) A Córce złóż ode mnie najserdeczniejsze życzenia- wszakże 18 urodziny są jednymi z najważniejszych! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję w imieniu Córki, a na pewno sama przeczyta wszystkie komentarze:)

      Usuń
  6. O rety, cudowny! Sama chciałabym dostać taki tort na swoje 18 urodziny, które już w maju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tego życzę, a nawet jeszcze wspanialszego, pozdrawiam !

      Usuń
  7. o jeny jaki piękny... przypomniał mi się mój 18tkowy tort :) robiła go moja mama, pamiętam że bardzo się postarała, bo poprosiłam ją o piętrowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda bajecznie!:)
    fenomenalnie przybrany! chylę czoło:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie...:)
    Wszystkiego najlepszego dla córci...:)

    Ps.
    Zapraszam do mnie na rozdanie 4 super nagród wartości 300 pln

    http://otulona-zapachem.blogspot.com/2012/12/moje-pierwsze-rozdanie-i-nagrody.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, ten tort jest cudowny... :) Byłabym w siódmym niebie, gdyby ktoś zrobił taki na moją osiemnastkę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny - Córcia musiała być zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, że wykorzystałam przepis z Twojego bloga! :) Na tort urodzinowy córeczki nałożyłam tę masę z nutellą :D super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie, jeśli tylko smakował to się cieszę:)

      Usuń
    2. Oj bardzo smakował :) Torcik był z tą masą i śmietanowo-kokosową, genialnie wyszło :)

      Usuń
    3. Gratulacje, ze wyszedł taki wspaniały, pozdrawiam świątecznie:)

      Usuń
  13. Piękny! Kochamy migdały i czekoladę :D Pewnie jest obłędny w smaku, bo czy coś z nutellą może być nie dobre? :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...