W tym cieście wykorzystamy nadmiar białek, jeśli oczywiście takie posiadamy:)
Składniki na ciasto:
- 5 białek ubitych na pianę
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag kokosu
- 1 szklanka suchego maku (nie mielonego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
- Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier, kokos i mak oraz proszek do pieczenia - utrzeć razem
- Masę rozsmarować cienko w blaszce na papierze do pieczenia
- Piec na brytfance o wymiarach 24 x 37 cm, w piekarniku o temp. 160 -180 stopni C. przez 30 - 40 min.
Składniki na krem:
- 1 budyń śmietankowy (może być ten na 750 ml)
- 1/2 l mleka
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- Budyń rozmieszać w szklance mleka
- Resztę mleka zagotować i wlać budyń, zagotować- dobrze mieszać
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu- ucierać razem
- Na upieczoną warstwę ciasta makowego rozsmarowujemy krem
- Na wierzchu układamy ciastka delicje( można namoczyć je w alkoholu).
- Jeśli nie dysponujemy akurat budyniem to możemy zrobić krem z 1 i 1/2 szkl. mleka, 2 łyżek mąki zwykłej i 2 łyżek mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki cukru pudru i 1/2 kostki masła
- 3/4 objętości mleka zagotować, w 1/4 rozmieszać mąki i wlać na gotujące mleko, po lekkim ostygnięciu dodać stopniowo do utartego masła z cukrem
Za radą sweet candy na każde ciastko położyć rodzynkę:)
świetne ciasto:) podziwiam go już któryś raz, może w końcu wezmę się za nie:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten spód makowy, zapisuję do wykonania ;)
OdpowiedzUsuńTa nazwa mnie rozbroiła :D
OdpowiedzUsuńJa słyszałam o cieście "Cycki teściowej" :D
OdpowiedzUsuńna pewno smaczne!
Mozna i tak nazwac:)
Usuńpamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem, moja mama bardzo często robiła to ciasto :) uwielbiałam wyjadać rodzynki(moja mama na środek biszkopta kładła rodzynkę )
OdpowiedzUsuńTak byłoby dosłowniej :)
UsuńZabawna nazwa :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiekawa nazwa;D rozbawiła mnie;p
OdpowiedzUsuńsą prze-pysz-ne :)
OdpowiedzUsuńciasto kojarzy mi sie zmoim dzieciństwem:) moja mama jeszcze zawsze kładła po rodzynku na każdym biszkopcie:D
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniapelnapasji.blogspot.com/