Składniki :
- po 2 jabłka na osobę, raczej twarde odmiany
- sok z cytryny
- cukier
- ewentualnie cynamon i goździki
Przygotowanie:
- Jabłka umyć i obrać cienko ze skórki
- Pokroić na niezbyt drobne kawałki
- Do garnuszka wlać około 1/4 szklanki wody, wsypać do wrzątku po 2 łyżki cukru na jedno jabłko
- Gotować tak długo, aż cukier zacznie lekko karmelizować
- Wtedy wsypać pokrojone jabłka i dobrze, ale ostrożnie wymieszać
- Dodać sok z około połowy cytryny - wymieszać i ponownie doprowadzić całość do wrzenia
- Gotować tak długo, aż cukier rozpuści się ponownie, a jabłka lekko rozgotują (ewentualnie dodać cynamon i goździki)
- Jabłuszka można podawać po lekkim przestudzeniu jako pyszny deser :)
- Przygotowuje się dość prosto i szybko, a co ważne jest to deser niedrogi.
Taki deser zjadłabym z przyjemnością. Nieskomplikowany, owocowy i..pyszny.
OdpowiedzUsuńSmacznego:) mozna spróbowac zrobić
Usuńteż czasami robię ten deser:) szybko, prosto i smacznie:) Podaję go pod chmurką bitej śmietany:D
OdpowiedzUsuńTo jeszcze większa pyszność Antenko!
Usuńfajna rzecz, z takich właśnie lubie sobie zrobić najprostszy jabłecznik
OdpowiedzUsuńZgadzam się...
Usuń....idę po jabłka!
OdpowiedzUsuń:) dobrze zrobisz Aguś...
UsuńNo proszę taki prosty sposób na jabłko, a ślinka cieknie:) Myślę, że zrobię dzieciom taki deserek, fajnie do tego pasuje kleks gęstego, naturalnego jogurtu.
OdpowiedzUsuń