czwartek, 24 stycznia 2013

Jabłka w karmelu - deser




Składniki :

  • po 2 jabłka na osobę, raczej twarde odmiany
  • sok z cytryny
  • cukier
  • ewentualnie cynamon i goździki
Przygotowanie:
  1. Jabłka umyć i obrać cienko ze skórki
  2. Pokroić na niezbyt drobne kawałki
  3. Do garnuszka wlać około 1/4 szklanki wody, wsypać do wrzątku po 2 łyżki cukru na jedno jabłko
  4. Gotować tak długo, aż cukier zacznie lekko karmelizować
  5. Wtedy wsypać pokrojone jabłka i dobrze, ale ostrożnie wymieszać
  6. Dodać sok z około połowy cytryny - wymieszać i ponownie doprowadzić całość do wrzenia
  7. Gotować tak długo, aż cukier rozpuści się ponownie, a jabłka lekko rozgotują (ewentualnie dodać cynamon i goździki)
  8. Jabłuszka można podawać po lekkim przestudzeniu jako pyszny deser  :)
  9. Przygotowuje się dość prosto i szybko, a co ważne jest to  deser niedrogi.

9 komentarzy:

  1. Taki deser zjadłabym z przyjemnością. Nieskomplikowany, owocowy i..pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. też czasami robię ten deser:) szybko, prosto i smacznie:) Podaję go pod chmurką bitej śmietany:D

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna rzecz, z takich właśnie lubie sobie zrobić najprostszy jabłecznik

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę taki prosty sposób na jabłko, a ślinka cieknie:) Myślę, że zrobię dzieciom taki deserek, fajnie do tego pasuje kleks gęstego, naturalnego jogurtu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...