wtorek, 22 stycznia 2013

Schab pieczony w rękawie





Składniki :

  • około 70-80 dag surowego schabu (do 1 kg)
  • sól, pieprz
  • 3- 4 ząbki czosnku
  • olej szałwiowy lub rzepakowy

Przygotowanie:
  1. Schab umyć i osuszyć
  2. Posypać solą, pieprzem oraz przecisniętym czosnkiem
  3. Pozostawić na co najmniej 2 godz.
  4. Włożyć do rękawa, pokropić obficie olejem- zakręcić szczelnie końce rękawa i pokłóć w kilku miejscach
  5. Piekłam w prodiżu około 50 min.
Mięso powinno wystygnąć w rękawie. Schab jest mięsem chudym, a przez to po upieczeniu trochę suchym. Ale ja od czasu do czasu lubię właśnie taki przysmak. Warto piec mięso ciut mniejsze niż 1 kg, aby się nie znudziło:) i nie przyjadło.
 Jeśli  apetyt na ten kawałek  nam przejdzie to możemy mięso dodać do bigosu.



22 komentarze:

  1. Nie ma jak proste i sprawdzone rozwiązania! Taki domowy schabik to rozkosz dla podniebienia. Twój prezentuje się przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Najlepsza wędlina do kanapki. Przynajmniej wiemy, co jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Schab pieczony bardzo lubię ale nic nie zastąpi pieczonego boczku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam się, że schabu nie robiłam jeszcze w rękawie. Zazwyczaj piekę w garnku rzymskim. Smacznie wygląda na tych fotkach

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis podoba mi się ;) Oby tak dalej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mam też piecze w prodiżu i wychodzi jej pyszny schab.
    Taki w rękawie musi być jeszcze pyszniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wysłałyśmy zdjęcia, mam nadzieję że dotarły :)
    Pozdrawiam
    Brenia

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast oleju prosze sprobowac podlac mocnym bulionem (smak wedle uznania). Po co olej? Bulion w rekawie paruje, nasyca mieso smakiem i nie przeusza miesa tak bardzo. Ja dodatkowo dokladam talarki cebuli a czasami czerwona papryke drobno posiekana. Powstaje wspanialy sosik, ktory po schlodzeniu wraz ze schabem w lodowce, na drugi dzien stanowi wspaniale smarowidlo na kanapke ze schabem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za rade, może inni tez skorzystają, pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Czy bulion z kostki?-mam juz dość okropnie słonych wędlin i będę teraz piekła mięso.Bulion z kostki to niestety słony zajzajer.EVA.

      Usuń
    3. Ja nie podlewam bulionem, a wolę olej. Jola i Michał preferują takie smaki.
      Prócz czosnku można dołożyć jeszcze cebulę i swoje ulubione zioła :)

      Usuń
  9. takie lubie:) proste i pyszne:) ostatnio głównie eksperymentuje z szybkowarem:) polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...