Składniki :
- około 70-80 dag surowego schabu (do 1 kg)
- sól, pieprz
- 3- 4 ząbki czosnku
- olej szałwiowy lub rzepakowy
Przygotowanie:
- Schab umyć i osuszyć
- Posypać solą, pieprzem oraz przecisniętym czosnkiem
- Pozostawić na co najmniej 2 godz.
- Włożyć do rękawa, pokropić obficie olejem- zakręcić szczelnie końce rękawa i pokłóć w kilku miejscach
- Piekłam w prodiżu około 50 min.
Mięso powinno wystygnąć w rękawie. Schab jest mięsem chudym, a przez to po upieczeniu trochę suchym. Ale ja od czasu do czasu lubię właśnie taki przysmak. Warto piec mięso ciut mniejsze niż 1 kg, aby się nie znudziło:) i nie przyjadło.
Jeśli apetyt na ten kawałek nam przejdzie to możemy mięso dodać do bigosu.
Jeśli apetyt na ten kawałek nam przejdzie to możemy mięso dodać do bigosu.
Nie ma jak proste i sprawdzone rozwiązania! Taki domowy schabik to rozkosz dla podniebienia. Twój prezentuje się przepysznie.
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę, pozdrawiam:)
UsuńWygląda super. Najlepsza wędlina do kanapki. Przynajmniej wiemy, co jemy :)
OdpowiedzUsuńI o to chodzi, wiemy co jemy:)
Usuńpyszniutki i kruchutki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie taki:)
UsuńSchab pieczony bardzo lubię ale nic nie zastąpi pieczonego boczku :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się, że schabu nie robiłam jeszcze w rękawie. Zazwyczaj piekę w garnku rzymskim. Smacznie wygląda na tych fotkach
OdpowiedzUsuńale i tak w końcu spróbuję
OdpowiedzUsuńNamawiam, na pewno będzie smaczny:)
UsuńFajny przepis podoba mi się ;) Oby tak dalej.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńMoja mam też piecze w prodiżu i wychodzi jej pyszny schab.
OdpowiedzUsuńTaki w rękawie musi być jeszcze pyszniejszy :)
:) taki właśnie jest, pozdrawiam Mamę Ivko.
UsuńWysłałyśmy zdjęcia, mam nadzieję że dotarły :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Brenia
Apetycznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń:), dziękuje, smaczny był...
UsuńZamiast oleju prosze sprobowac podlac mocnym bulionem (smak wedle uznania). Po co olej? Bulion w rekawie paruje, nasyca mieso smakiem i nie przeusza miesa tak bardzo. Ja dodatkowo dokladam talarki cebuli a czasami czerwona papryke drobno posiekana. Powstaje wspanialy sosik, ktory po schlodzeniu wraz ze schabem w lodowce, na drugi dzien stanowi wspaniale smarowidlo na kanapke ze schabem.
OdpowiedzUsuńDzięki za rade, może inni tez skorzystają, pozdrawiam serdecznie:)
UsuńCzy bulion z kostki?-mam juz dość okropnie słonych wędlin i będę teraz piekła mięso.Bulion z kostki to niestety słony zajzajer.EVA.
UsuńJa nie podlewam bulionem, a wolę olej. Jola i Michał preferują takie smaki.
UsuńPrócz czosnku można dołożyć jeszcze cebulę i swoje ulubione zioła :)
takie lubie:) proste i pyszne:) ostatnio głównie eksperymentuje z szybkowarem:) polecam:)
OdpowiedzUsuń