Niby to samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie...
Składniki :
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g
- 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto - wyłożyć na talerz
- Umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz
- Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać w bułce i smażyć na rumiano (przyrządzić je wg. przepisu na pulpety)
- Do płaskiego garnuszka wlać około 2,5 szklanek wody i wrzucać na wrzątek przesmażone kotleciki oraz odłożone pieczarki i cebulę - gotować razem około 10 min
- Pod koniec gotowania dołożyć keczup i koncentrat - wymieszać i dogotować jeszcze około 5 min.
- Jeśli uznamy, że mało słony i słodki to doprawić do smaku, -ale uważać, bo sos ma już swój smak od koncentratu i keczupu :), jeśli jest za gęsty dolać wody.
idealne na weekendowy, zimowy obiadek:D pycha
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńIdealne danie na zimę ;d
OdpowiedzUsuńIdealne:)
Usuńmmm wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń:)wyglądają i smakują podobnie:)
UsuńPrzepysznie się prezentują!
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę na nie w tym tygodniu.
Pozdrowienia!
Bo pyszne,a pewnie w Twoim wykonaniu Amber będą jeszcze lepsze:)
UsuńPulpeciki to ja mogę jeść codziennie:D Moja mama robi podobne ale bez pieczarek a szkoda, bo pieczarki są rewelacyjne w smaku<3 Jak tak przeglądam Tw bloga to jeszcze bardziej mi tęskni się do obiadu, który nie wiem, kiedy zjem bo nie mam czasu na gotowanie:<
OdpowiedzUsuń___________________________
http://asanne.blogspot.com/
Na dobry obiad powinno starczyć czasu, choć 2 -3 razy w tygodniu, a jeszcze lepiej codziennie:) pozdrawiam
UsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
:)smaczne!
UsuńAleż apetyczny kociołek!
OdpowiedzUsuńPulpeciki w wyrazistym sosie - POEZJA SMAKÓW !
OdpowiedzUsuńTak, smaczne.
UsuńNie wiem czemu nie moge umieścić komentarza na Twoim blogu:(
Ja osobiście zamiast ketchupu dodałabym świeże pomidory bez skórki pokrojone w kostkę i świeżą paprykę i taką w proszku też :)
OdpowiedzUsuńU mnie w pracy w restauracji tak się gotowało.