niedziela, 20 stycznia 2013

Pulpeciki w sosie cygańskim


Niby to samo co pulpety w sosie pomidorowym , ale jednak przyrządzone ciut inaczej. Przepis przechodził z rąk do rąk i trafił do mnie...



Składniki :

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 duże cebule,ewewntualnie ciut cukru
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % - 230 g
  • 1/2 słoiczka keczupu o takiej samej objętości
Przygotowanie:
  1. Cebulę pokroić w półpierścienie i smażyć na szklisto - wyłożyć na talerz
  2. Umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz
  3. Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać w bułce i smażyć na rumiano (przyrządzić je wg. przepisu na pulpety)
  4. Do płaskiego garnuszka wlać około 2,5 szklanek wody i wrzucać na wrzątek przesmażone kotleciki oraz odłożone pieczarki i cebulę - gotować razem około 10 min
  5. Pod koniec gotowania dołożyć keczup i koncentrat - wymieszać i dogotować jeszcze około 5 min.
  6. Jeśli uznamy, że mało słony i słodki to doprawić do smaku, -ale uważać, bo sos ma już swój smak od koncentratu i keczupu :), jeśli jest za gęsty dolać wody.
Najlepsze na drugi dzień po przyrządzeniu.



16 komentarzy:

  1. idealne na weekendowy, zimowy obiadek:D pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie się prezentują!
    Chyba się skuszę na nie w tym tygodniu.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo pyszne,a pewnie w Twoim wykonaniu Amber będą jeszcze lepsze:)

      Usuń
  3. Pulpeciki to ja mogę jeść codziennie:D Moja mama robi podobne ale bez pieczarek a szkoda, bo pieczarki są rewelacyjne w smaku<3 Jak tak przeglądam Tw bloga to jeszcze bardziej mi tęskni się do obiadu, który nie wiem, kiedy zjem bo nie mam czasu na gotowanie:<

    ___________________________
    http://asanne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dobry obiad powinno starczyć czasu, choć 2 -3 razy w tygodniu, a jeszcze lepiej codziennie:) pozdrawiam

      Usuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pulpeciki w wyrazistym sosie - POEZJA SMAKÓW !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, smaczne.
      Nie wiem czemu nie moge umieścić komentarza na Twoim blogu:(

      Usuń
  6. Ja osobiście zamiast ketchupu dodałabym świeże pomidory bez skórki pokrojone w kostkę i świeżą paprykę i taką w proszku też :)
    U mnie w pracy w restauracji tak się gotowało.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...